- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Polenta: wat is dat?
Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van mais(gries)meel. Je kunt het zacht als aardappelpuree of stevig gebakken eten, gekookt in verschillende vloeistoffen en op smaak gebracht met smaakmakers naar keuze. Let op: er zijn verschillende soorten polenta. Klassieke polenta moet ongeveer 40 minuten koken, terwijl instant polenta in 10 minuten klaar is. Hoe lang polenta moet koken, staat op de verpakking.

Polenta maken: hoe doe je dat?
Voor zachte polenta kook je de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking in melk, bouillon of een combinatie hiervan. Voeg naar smaak boter, kaas en kruiden toe. Bekleed voor stevige polenta een schaal met bakpapier of vershoudfolie. Schep hier gekookte polenta in en laat 1 uur afkoelen in de koelkast. Snijd de hard geworden polenta in de gewenste grootte, rol door wat achtergehouden ongekookte polenta voor een krokante korst en bak, gril of frituur.

Is polenta glutenvrij?
Polenta is gemaakt van mais en is glutenvrij. Het is dus geschikt voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie) en voor een glutenvrije maaltijd.

Is polenta gezond?
Polenta zit boordevol complexe koolhydraten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Het is een uitstekende bron van energie en levert aanzienlijke hoeveelheden ijzer, magnesium en fosfor. Bovendien bevat polenta weinig vet en calorieën, waardoor het een voedzame keuze is voor mensen die letten op hun calorie-inname.
Polenta maken
In deze instructievideo laten we je zien hoe je polenta kunt bereiden. Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maïsgriesmeel. Je kunt het zacht als aardappelpuree of stevig eten.
Polenta maken:
Stevige polenta kun je grillen en bakken. Reken voor 4 personen ongeveer 170 gram. Breng voor zachte polenta 800 ml vloeistof aan de kook. Dit kan water, kippen- of groen...
02:22