Maak de marinade: snipper de helft van de uien. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Schil en rasp de gember. Snijd ⅔ van de knoflook fijn. Snijd het bot van het vlees. Meng in een kom de gesnipperde ui, het citroensap, de geraspte gember en knoflook met 3/5 van de olie, de 5 spice en de ketjap. Voeg het vlees toe en schep om. Laat 2 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Doe het vlees met de marinade in een pan, voeg het zout toe en zo veel water dat het vlees 2 cm onder staat. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan op laag vuur 30 min. zachtjes koken. Laat het vlees afkoelen in het vocht. Dit duurt ca. 2 uur.
Snipper de rest van de ui en de rest van de knoflook. Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de ui en knoflook 2 min. op laag vuur, zonder dat ze kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 2 min mee. Pers de andere helft van de citroen uit. Voeg het citroensap, de gemberpoeder, ketchup, chilisaus, azijn en suiker toe.
Voeg 350 ml water (bij 4 personen) toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. zachtjes inkoken. Roer regelmatig. Zeef de saus en doe terug in de pan. Roer de maizena los met 1 el koud water (bij 4 personen) en voeg toe aan de saus. Laat nog 1 min. doorkoken. Haal de pan van het vuur.
Haal het vlees uit de pan en dep droog met keukenpapier. Doe de bloem op een bord en wentel het vlees erdoor. Verhit de olie tot 180 °C en frituur het vlees in ca. 30 sec. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd in reepjes van een ½ cm. Serveer met de saus.
Babi pangang
Babi pangang betekent 'geroosterd varken' in het Indonesisch en is via Chinese immigranten via Indonesië in Nederland terechtgekomen. Wist je dat het gerecht zelfs op de lijst van Nederlands erfgoed staat?
- serveertipLekker met rijst en atjar.
- achtergrondinfoBabi pangang kennen we in Nederland vooral van Chinees-Indische restaurants, die hier al in de jaren 20 van de vorige eeuw opkwamen. Het gerecht komt voor met verschillende soorten varkensvlees: van buikspek tot mager varkensvlees en ook in verschillende varianten in Zuidoost Aziatische landen. De versie zoals wij 'm kennen vindt z'n oorsprong in China als 'fo nam' (geroosterd buikspek) die in Indonesië door Chinese immigranten al voor 1900 (maar ook toen was er op Sumatra al een lokale variant) werd bereid. Het recept voor de iconisch zoetzure saus verschilt per familie, maar belangrijk is de balans tussen romig, zoet, zuur en wat pit!
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Gember gebruiken
Instructievideo - 01:26 min.
Babi pangang
Babi pangang betekent 'geroosterd varken' in het Indonesisch en is via Chinese immigranten via Indonesië in Nederland terechtgekomen. Wist je dat het gerecht zelfs op de lijst van Nederlands erfgoed staat?
hoofdgerecht
4 personen
510 kcal
1 uur 15 min. bereiden
4 uur wachten
Aan de slag
Maak de marinade: snipper de helft van de uien. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Schil en rasp de gember. Snijd ⅔ van de knoflook fijn. Snijd het bot van het vlees. Meng in een kom de gesnipperde ui, het citroensap, de geraspte gember en knoflook met 3/5 van de olie, de 5 spice en de ketjap. Voeg het vlees toe en schep om. Laat 2 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Doe het vlees met de marinade in een pan, voeg het zout toe en zo veel water dat het vlees 2 cm onder staat. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan op laag vuur 30 min. zachtjes koken. Laat het vlees afkoelen in het vocht. Dit duurt ca. 2 uur.
Snipper de rest van de ui en de rest van de knoflook. Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de ui en knoflook 2 min. op laag vuur, zonder dat ze kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 2 min mee. Pers de andere helft van de citroen uit. Voeg het citroensap, de gemberpoeder, ketchup, chilisaus, azijn en suiker toe.
Voeg 350 ml water (bij 4 personen) toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. zachtjes inkoken. Roer regelmatig. Zeef de saus en doe terug in de pan. Roer de maizena los met 1 el koud water (bij 4 personen) en voeg toe aan de saus. Laat nog 1 min. doorkoken. Haal de pan van het vuur.
Haal het vlees uit de pan en dep droog met keukenpapier. Doe de bloem op een bord en wentel het vlees erdoor. Verhit de olie tot 180 °C en frituur het vlees in ca. 30 sec. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd in reepjes van een ½ cm. Serveer met de saus.
serveertip:Lekker met rijst en atjar.
achtergrondinfo:Babi pangang kennen we in Nederland vooral van Chinees-Indische restaurants, die hier al in de jaren 20 van de vorige eeuw opkwamen. Het gerecht komt voor met verschillende soorten varkensvlees: van buikspek tot mager varkensvlees en ook in verschillende varianten in Zuidoost Aziatische landen. De versie zoals wij 'm kennen vindt z'n oorsprong in China als 'fo nam' (geroosterd buikspek) die in Indonesië door Chinese immigranten al voor 1900 (maar ook toen was er op Sumatra al een lokale variant) werd bereid. Het recept voor de iconisch zoetzure saus verschilt per familie, maar belangrijk is de balans tussen romig, zoet, zuur en wat pit!
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
2 uien
1 citroen
5 cm verse gember
3 tenen knoflook
500 g schouderkarbonades
5 el zonnebloemolie
2 tl Chinese 5 spice
4 el ketjap manis
1 tl zout
1 el tomatenpuree
1 tl gemalen gember
3 el ketchup
3 el zoete chilisaus
1½ el witte wijnazijn
4 el bruine suiker
350 ml water
1 el maizena
350 ml water
2 el tarwebloem
2 l frituurolie
Dit heb je nodig
zeef