Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes. Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee. Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat. Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.
Boterkoek
Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt.
- bewaartipJe kunt de boterkoek 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel.
Boterkoek
Instructievideo - 00:37 min.
Boterkoek
Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_220x162_JPG.jpg)
24 porties
165 kcal
20 min. bereiden
5 uur wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes. Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee. Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat. Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.
bewaartip:Je kunt de boterkoek 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 24 porties)
300 patent tarwebloem
250 g witte basterdsuiker
250 g ongezouten roomboter
1 mespunt zout
1 middelgroot scharrelei
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
ovenschaal (18 x 28 cm)
bakkwastje