Snijd de tempeh in blokjes van ca. 1½ cm.
Verwarm de olie in een hapjespan en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. rondom goudbruin. Schep regelmatig om.
Voeg de sambal en ketjap toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof het gerecht 10 min., schep regelmatig om zodat de ketjap niet aanbakt. Breng eventueel op smaak met zout.
Ketjap tempeh van Laura en Erna
Tempeh in een zoet-pittige sticky saus van sambal en ketjap: zie daar maar eens van af te blijven. Lekker als onderdeel van een rijsttafel, of zo, met jasmijnrijst erbij. Dit is Laura's recept, die het weer leerde van haar tante Erna.
- combinatietipMaak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang, sambal goreng telor, zoetzure komkommer en sambal goreng buncis.
- achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’
Ketjap tempeh van Laura en Erna
Tempeh in een zoet-pittige sticky saus van sambal en ketjap: zie daar maar eens van af te blijven. Lekker als onderdeel van een rijsttafel, of zo, met jasmijnrijst erbij. Dit is Laura's recept, die het weer leerde van haar tante Erna.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD164579_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
6 personen
250 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de tempeh in blokjes van ca. 1½ cm.
Verwarm de olie in een hapjespan en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. rondom goudbruin. Schep regelmatig om.
Voeg de sambal en ketjap toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof het gerecht 10 min., schep regelmatig om zodat de ketjap niet aanbakt. Breng eventueel op smaak met zout.
combinatietip:Maak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195164), sambal goreng telor (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196824), zoetzure komkommer (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196823) en sambal goreng buncis (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196821).
achtergrondinfo:Familierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
500 g tempeh
2 el zonnebloemolie
1 el sambal oelek
225 ml ketjap manis