Verwarm de oven voor op 190 °C. Zorg dat de roomboter goed koud is. Snipper de sjalotten. Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalot met de knoflook en peperkorrels 4 min. op middelhoog vuur. Blus af met de wijn, voeg de tijm en rozemarijn toe en kook in ca. 30 min. in tot de helft.
Leg ondertussen de mergpijp in een ovenschaal en gaar 20 min. in de oven.
Schenk de runderfond bij het wijnmengsel in de pan en breng aan de kook. Kook nogmaals in, ditmaal tot een derde, ca. 40 min.
Haal het merg uit het bot en prak fijn met een vork. Zeef de saus en doe terug in de steelpan. Voeg het merg toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken.
Snijd de koude boter in blokjes. Haal de pan van het vuur en roer met een garde de boter erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bordelaisesaus
Bordelaisesaus komt uit Bordeaux, niet zo gek dan ook dat een van de belangrijkste ingrediënten een goede rode bordeauxwijn is. En beenmerg natuurlijk!
- variatietip Gebruik je liever geen merg? Laat deze dan weg en roer 60 g roomboter in plaats van 30 g koude roomboter door de saus.
Bordelaisesaus
Bordelaisesaus komt uit Bordeaux, niet zo gek dan ook dat een van de belangrijkste ingrediënten een goede rode bordeauxwijn is. En beenmerg natuurlijk!
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD170313_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
290 kcal
15 min. bereiden
1 uur 10 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Zorg dat de roomboter goed koud is. Snipper de sjalotten. Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een steelpan en bak de sjalot met de knoflook en peperkorrels 4 min. op middelhoog vuur. Blus af met de wijn, voeg de tijm en rozemarijn toe en kook in ca. 30 min. in tot de helft.
Leg ondertussen de mergpijp in een ovenschaal en gaar 20 min. in de oven.
Schenk de runderfond bij het wijnmengsel in de pan en breng aan de kook. Kook nogmaals in, ditmaal tot een derde, ca. 40 min.
Haal het merg uit het bot en prak fijn met een vork. Zeef de saus en doe terug in de steelpan. Voeg het merg toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken.
Snijd de koude boter in blokjes. Haal de pan van het vuur en roer met een garde de boter erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
variatietip: Gebruik je liever geen merg? Laat deze dan weg en roer 60 g roomboter in plaats van 30 g koude roomboter door de saus.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
30 g ongezouten roomboter
5 sjalotten
3 tenen knoflook
2 el milde olijfolie
5 peperkorrels
500 ml rode wijn
5 g verse tijm
5 g verse rozemarijn
300 g rundermergpijpjes
500 ml runderfond