Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneus de knoflook en doe samen met de slagroom en de helft van de rozemarijn in een kleine steelpan. Breng aan de kook en kook 5 min. op laag vuur.
Boen ondertussen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met de mandoline, dunschiller, kaasschaaf of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Ris de blaadjes van het andere takje rozemarijn en snijd fijn. Rasp de kaas.
Zeef de slagroom en meng met de truffeltapenade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen als waaiers over de ramekins. Schenk de truffelroom erover en bestrooi met de kaas en fijngesneden rozemarijn.
Bak de aardappelgratins in ca. 1 uur in de oven gaar. Dek na 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat ze niet te donker worden. Controleer na 45 min. of de gratins gaar zijn. Dit is het geval als je er gemakkelijk tot op de bodem een mes in kunt steken.
Aardappelgratins met truffel
Zeg je Kerst, dan schreeuw je truffel. Daar wordt zelfs een klassiek bijgerecht als gratin extra luxe van.
- bereidingstipJe kunt de gratins 1 dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfolie en verwarm ca. 30 min. op 150 °C in de oven.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Aardappelgratins met truffel
Zeg je Kerst, dan schreeuw je truffel. Daar wordt zelfs een klassiek bijgerecht als gratin extra luxe van.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD171674_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
435 kcal
20 min. bereiden
1 uur oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneus de knoflook en doe samen met de slagroom en de helft van de rozemarijn in een kleine steelpan. Breng aan de kook en kook 5 min. op laag vuur.
Boen ondertussen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met de mandoline, dunschiller, kaasschaaf of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Ris de blaadjes van het andere takje rozemarijn en snijd fijn. Rasp de kaas.
Zeef de slagroom en meng met de truffeltapenade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen als waaiers over de ramekins. Schenk de truffelroom erover en bestrooi met de kaas en fijngesneden rozemarijn.
Bak de aardappelgratins in ca. 1 uur in de oven gaar. Dek na 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat ze niet te donker worden. Controleer na 45 min. of de gratins gaar zijn. Dit is het geval als je er gemakkelijk tot op de bodem een mes in kunt steken.
bereidingstip:Je kunt de gratins 1 dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfolie en verwarm ca. 30 min. op 150 °C in de oven.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 tenen knoflook
200 ml verse slagroom
2 takjes verse rozemarijn
750 g iets kruimige aardappelen
100 g Zwitserse Gruyère
4 el truffeltapenade
Dit heb je nodig
dunschiller, keukenmachine of mandoline
ramekins (Ø 11 cm, AH Spaaractie)
aluminiumfolie