Bekleed de bodem en rand van de springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de eieren met de suiker in de kom van de staande mixer met garde en klop in ca. 10 min. licht en luchtig. Begin op de laagste stand en zet langzaam hoger, tot de hoogste stand.
Zeef ondertussen de bloem met het bakpoeder en zout. Smelt de boter en meng met de olie, het water en het vanille-extract.
Spatel heel voorzichtig het bloemmengsel in 3 delen door eimengsel. Schenk dan het botermengsel langs de rand van de kom en spatel er voorzichtig doorheen.
Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart in ca. 35-40 min. gaar in het midden van de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de springvorm. Verwijder de vorm en laat nog 45 min. afkoelen voordat je hem verder verwerkt.
Spongecake (basisrecept)
Spongecake is een goede basis voor allerlei soorten taarten. Vul 'm bijvoorbeeld met botercrème, chocoladesaus, chocoladeganache of jam.
- serveertipDeze cake is een goede basis voor allerlei soorten taarten. Vul hem bijvoorbeeld met botercrème, chocoladesaus, chocoladeganache of jam.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Spongecake (basisrecept)
Spongecake is een goede basis voor allerlei soorten taarten. Vul 'm bijvoorbeeld met botercrème, chocoladesaus, chocoladeganache of jam.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD176084_220x162_JPG.jpg)
12 personen
125 kcal
20 min. bereiden
1 uur wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Bekleed de bodem en rand van de springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de eieren met de suiker in de kom van de staande mixer met garde en klop in ca. 10 min. licht en luchtig. Begin op de laagste stand en zet langzaam hoger, tot de hoogste stand.
Zeef ondertussen de bloem met het bakpoeder en zout. Smelt de boter en meng met de olie, het water en het vanille-extract.
Spatel heel voorzichtig het bloemmengsel in 3 delen door eimengsel. Schenk dan het botermengsel langs de rand van de kom en spatel er voorzichtig doorheen.
Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart in ca. 35-40 min. gaar in het midden van de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de springvorm. Verwijder de vorm en laat nog 45 min. afkoelen voordat je hem verder verwerkt.
serveertip:Deze cake is een goede basis voor allerlei soorten taarten. Vul hem bijvoorbeeld met botercrème (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195842), chocoladesaus (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197502), chocoladeganache (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193781) of jam.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 12 personen)
4 middelgrote eieren
125 g fijne kristalsuiker
100 g patentbloem
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
35 g ongezouten roomboter
1 el zonnebloemolie
1 el lauwwarm water
1 tl vanille-extract
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm (Ø 20 cm, ingevet)
staande mixer met garde
sateprikker