Frangipane

Deze zoete romige amandelvulling is ideaal voor allerlei taarten en gebakjes. Gemaakt van gemalen amandelen, suiker, boter en ei. Frangipane doet het goed in de appeltaart, amandelcroissants of een galette des rois; maar je kunt er allerlei kanten mee op.

1935 kcal

(Voedingswaarden)

10 min. bereiden

5 ingrediënten


Aan de slag


  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de boter, suiker, het amandelmeel en zout in een kom en meng met een houten lepel tot een egaal mengsel.

  2. Voeg een voor een de eieren toe, roer steeds goed tussendoor. Bewaar de frangipane goed afgedekt tot gebruik in de koelkast.

  • algemeenMet dit recept maak je ca. 410 g frangipane. Dat is genoeg voor het bakken van een grote taart. Gebruik de frangipane als taartvulling, bijvoorbeeld voor een galette des roi of Franse appeltaart.
  • achtergrondinfoFrangipane, ook bekend als frangipanneke in België, is een Belgisch gebakje met amandelvulling. Maar meestal wordt de Franse amandelvulling bedoeld die vaak in taarten en gebak wordt gebruikt. De naam zou afkomstig zijn van de Italiaanse familie Frangipani. Deze adellijke Romeinse familie dankte hun familienaam aan het feit dat ze brood (pane) braken (frangere) voor de armen. Hoe de naam verbonden raakte met de amandelvulling is niet helemaal duidelijk. Maar een aannemelijk verhaal gaat over graaf Frangipane. Hij zou het amandelmengsel rond 1500 als geschenk hebben gegeven aan Catharina de' Medici om mee te nemen naar Frankrijk waar ze met de Franse koning zou trouwen. Catharina speelde later een grote rol in de ontwikkeling van de Franse keuken.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Gerelateerde recepten

Frangipane

Deze zoete romige amandelvulling is ideaal voor allerlei taarten en gebakjes. Gemaakt van gemalen amandelen, suiker, boter en ei. Frangipane doet het goed in de appeltaart, amandelcroissants of een galette des rois; maar je kunt er allerlei kanten mee op.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande2

logo

Dit heb je nodig