Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de boter in blokjes. Kneed het bakmeel, de bloem, 125 g basterdsuiker, boter, 1 ei en 8 g vanillesuiker met koele handen tot een soepel deeg.
Vet de vorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm met het deeg. Zorg voor een opstaand randje van zo'n 2 cm. Pers de citroen uit.
Splits de rest van de eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in de kom. Doe de eidooiers in een andere kom. Roer de eidooiers om met de rest van de basterdsuiker, de rest van de vanillesuiker, het citroensap en de kwark. Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het dooiermengsel.
Schenk dit mengsel op de bodem in de taartvorm en schuif deze midden in de oven. Bak de cheesecake in ca. 50 min. gaar en goudgeel. Zet de cheesecake minstens 1 uur in de koelkast voor je het serveert; de taart is koud het lekkerst.
Oma's Amerikaanse cheesecake
- serveertipDe taart is koud het lekkerst.
- bereidingstipEiwitten klop je het stijfst in een vetvrije kom. Die krijg je door 'm in te wrijven met de uitgeperste citroenhelften.
- algemeenFamilierecept Allerhande 5 2007. 'Toen mijn schoonmoeder eind jaren zestig een aantal maanden in Georgia doorbracht, ontdekte ze de cheesecake,' vertelt Mieke van Zijverden. 'Ze vond het zo lekker, dat ze de taart zelf wilde leren bakken. Terug in Nederland verspreidde ze het recept over de Nederlandse tak, waarna het een ware familieklassieker werd.' Maaike, de dochter van Mieke, maakte jaren later de taart regelmatig tijdens haar studietijd. 'Ik vond het een geweldig recept, simpel en ongelofelijk lekker.' Nu maakt ze de cheesecake regelmatig samen met haar zoontje Sep.
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Oma's Amerikaanse cheesecake
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_044377_220x162_JPG.jpg)
12 porties
370 kcal
40 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de boter in blokjes. Kneed het bakmeel, de bloem, 125 g basterdsuiker, boter, 1 ei en 8 g vanillesuiker met koele handen tot een soepel deeg.
Vet de vorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm met het deeg. Zorg voor een opstaand randje van zo'n 2 cm. Pers de citroen uit.
Splits de rest van de eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in de kom. Doe de eidooiers in een andere kom. Roer de eidooiers om met de rest van de basterdsuiker, de rest van de vanillesuiker, het citroensap en de kwark. Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het dooiermengsel.
Schenk dit mengsel op de bodem in de taartvorm en schuif deze midden in de oven. Bak de cheesecake in ca. 50 min. gaar en goudgeel. Zet de cheesecake minstens 1 uur in de koelkast voor je het serveert; de taart is koud het lekkerst.
serveertip:De taart is koud het lekkerst.
bereidingstip:Eiwitten klop je het stijfst in een vetvrije kom. Die krijg je door 'm in te wrijven met de uitgeperste citroenhelften.
algemeen:Familierecept Allerhande 5 2007. 'Toen mijn schoonmoeder eind jaren zestig een aantal maanden in Georgia doorbracht, ontdekte ze de cheesecake,' vertelt Mieke van Zijverden. 'Ze vond het zo lekker, dat ze de taart zelf wilde leren bakken. Terug in Nederland verspreidde ze het recept over de Nederlandse tak, waarna het een ware familieklassieker werd.' Maaike, de dochter van Mieke, maakte jaren later de taart regelmatig tijdens haar studietijd. 'Ik vond het een geweldig recept, simpel en ongelofelijk lekker.' Nu maakt ze de cheesecake regelmatig samen met haar zoontje Sep.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 12 porties)
200 g ongezouten roomboter
125 g zelfrijzend bakmeel
125 g bloem
250 g witte basterdsuiker
4 middelgrote eieren
16 g vanillesuiker
1 citroen
500 g kwark
Dit heb je nodig
lage taartvorm (Ø 24 cm)