Mierikswortel
De mierikswortel: een pittige smaakmaker die goed gecombineerd kan worden in sauzen, salades en visgerechten. Het geeft je maaltijd net wat extra's.
![Wat is mierikswortel? Wat is mierikswortel?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD137135_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Wat is mierikswortel?
Mierikswortel is de wortel van een mieriksplant. De mieriksplant heeft witte bloemen en bloeit rond eind mei. De mierikswortel heeft een harde witte binnenkant en grove schil; het is vergelijkbaar met een stuk gember. Mierikswortel heeft een pittige en scherpe smaak. Het is te vergelijken met radijs of mosterd. De wortel heeft ook een Japans zusje: Wasabi.
Hoe gebruik je mierikswortel?
Mierikswortel wordt vaak als smaakmaker bij sauzen en salades toegevoegd; het geeft je maaltijd een kick. Je kunt beter niet te veel toe te voegen aan je gerecht; de smaak van mierikswortel is al snel overheersend. Houdt het bij 15 gram of 1 theelepel. De wortel is vaak in geraspte vorm verkrijgbaar. In potjes is de wortel namelijk langer houdbaar.
![Hoe gebruik je mierikswortel? Hoe gebruik je mierikswortel?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_102539_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
![Hoe bewaar je mierikswortel? Hoe bewaar je mierikswortel?](https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/hippogallery%3Athumbnail 60w 60h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntPhablet 400w 224h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntPhabletRetina 800w 448h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntTablet 768w 430h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntTabletRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktop 1024w 573h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopHd 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopHdRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/hippogallery%3Aoriginal 1140w 760h)
Hoe bewaar je mierikswortel?
Mierikswortel wordt vaak als smaakmaker bij sauzen en salades toegevoegd; het geeft je maaltijd een kick. Je kunt beter niet te veel toe te voegen aan je gerecht; de smaak van mierikswortel is al snel overheersend. Houdt het bij 15 gram of 1 theelepel. De wortel is vaak in geraspte vorm verkrijgbaar. In potjes is de wortel namelijk langer houdbaar.
![Gerookte zalm met mierikswortelcrème Gerookte zalm met mierikswortelcrème](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD126678_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Gerookte zalm met mierikswortelcrème
- Kook de eitjes in 2 min. halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze.
- Snijd ondertussen het kapje van het brood en snijd 4 broodplakken van 1 cm dik (per 4 personen). Rooster de plakken in de broodrooster en snijd ze schuin doormidden.
- Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng een ½ tl citroenrasp met de crème fraîche en mierikswortel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Besmeer de toast met de mierikswortelcrème. Verdeel de zalm erover en leg de kwarteleitjes erop. Garneer met de peterselie en bestrooi met peper.
Direct aan de slag
Lekker met Mierikswortel
Meer koken met kruiden en specerijen
Meer inspiratie
Vaak gecombineerd met