Kies alternatief
Rabarber
Rabarber is een voorjaarsgroente met een heerlijk zoete, lichtzure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Je kunt rabarber koken, stoven of in de oven bereiden. Deze groente herken je aan zijn lange rood-groene dikke stelen. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak.
![Wat is rabarber? Wat is rabarber?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131897_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Wat is rabarber?
Rabarber wordt al sinds mensenheugenis gekweekt. In het begin als geneesmiddel en daarna als eerbare plant. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Van deze groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Door de manier waarop we het bereiden lijkt het soms meer op fruit dan op groente. Toch is rabarber echt een groente.
Hoe maak je rabarber?
Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is veruit het meest gebruikelijk. Dat doe je zo: Spoel de stelen af en verwijder de stugge draden met een mesje of dunschiller. Vervolgens snij je de rabarber in kleine stukjes en kook/stoof je ze ongeveer 10 minuten in weinig water of in een scheutje sinaasappelsap. Hiermee behoud je de mooie roze kleur. Voeg een opengesneden vanillestokje toe voor een volle smaak en breng verder op smaak met suiker. Een heerlijke basis voor het maken van een rabarbercompote.
![Hoe maak je rabarber? Hoe maak je rabarber?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD132074_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
![Is rabarber gezond? Is rabarber gezond?](https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/hippogallery%3Athumbnail 60w 43h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntPhablet 400w 224h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntPhabletRetina 800w 448h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntTablet 768w 430h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntTabletRetina 1536w 860h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntDesktop 1024w 573h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntDesktopRetina 2048w 1146h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntDesktopHd 1536w 860h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/allerhande%3AcntDesktopHdRetina 3072w 1720h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_image-1.png/rabarber_image-1.png/hippogallery%3Aoriginal 800w 585h)
Is rabarber gezond?
Rabarber is ontzettend gezond. In deze groente zitten antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K. Rabarber past, net als andere groenten, goed in een dieet doordat het weinig calorieën bevat, maar je lichaam wel voorziet van belangrijke nutriënten en verzadigende vezels.
In welk seizoen eet je rabarber?
Het rabarber seizoen is van redelijk korte duur. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente, met mei als topmaand. De huidige kweektechnieken zorgen voor een langer rabarberseizoen: van maart t/m augustus is rabarber in kleine hoeveelheden uit Nederland verkrijgbaar.
![In welk seizoen eet je rabarber? In welk seizoen eet je rabarber?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD131965_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
![Hoe bewaar je rabarber? Hoe bewaar je rabarber?](https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/hippogallery%3Athumbnail 60w 43h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntPhablet 400w 224h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntPhabletRetina 800w 448h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntTablet 768w 430h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntTabletRetina 1536w 860h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntDesktop 1024w 573h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntDesktopRetina 2048w 1146h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntDesktopHd 1536w 860h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/allerhande%3AcntDesktopHdRetina 3072w 1720h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/2021/ah01/rabarber_2-1.png/rabarber_2-1.png/hippogallery%3Aoriginal 800w 585h)
Hoe bewaar je rabarber?
Rabarber bewaar je het beste verpakt of bedekt in de koelkast. Daar is rabarber ongeveer een week houdbaar. Daarna worden de stelen slap of drogen ze uit wanneer je ze niet bedekt. Je kunt rabarber ook uitstekend invriezen door het vooraf te blancheren.
![Rabarbertaart Rabarbertaart](https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_127942_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Rabarbertaart
- Zeef de bloem en poedersuiker boven een ruime kom. Voeg het zout toe. Snijd de helft van de boter in blokjes en doe in de kom. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Wrijf de bloem, boter en poedersuiker met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Splits 1 ei (voor een taart) en voeg de eidooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit voor stap 3. Kneed het deeg snel tot een samenhangende deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Duw het deeg tot een gelijkmatige laag in de vlaaivorm. Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar. Zo blijft het bakpapier straks makkelijker op het deeg liggen. Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en bak de taartbodem 20 min. in de oven. Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 min.
- Maak tijdens het bakken van de taartbodem de frangipane (amandelvulling). Doe de rest van de boter in een kom en voeg 125g basterdsuiker toe. Klop met een mixer in 5 min. tot een glad mengsel. Voeg het laatste ei, het overgebleven eiwit, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract toe en mix nog 1 min. Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in ruitvormen van gelijke grootte.
- Schep de frangipane in de (warme) taartbodem en leg de rabarber in een mooi patroon op de frangipane. Bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven.
- Doe ondertussen de rest van de basterdsuiker samen met het water in een steelpan en zet op laag vuur. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Neem de taart uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.
Rabarber producten
Meer Hollands