Taart bakken

Bij de koffie of als dessert: taart is altijd een goed idee! Of je nu een klassieke appeltaart, een romige cheesecake, een rijke chocoladetaart of een kruidige worteltaart bakt, er is voor ieder wat wils. Van snelle baksels tot uitdagende creaties – met deze recepten zet je gegarandeerd iets lekkers op tafel. Bakken maar!

Traditionele Hollandse appeltaart

Ingrediënten

Aantal porties

125 gram ongezouten roomboter

125 gram plantaardige margarine

200 gram kristalsuiker

8 gram vanillesuiker

1 mespunt zout

2 middelgrote scharreleieren

400 gram zelfrijzend bakmeel

1.2 kg jonagold appel

1 eetlepel gemalen kaneel

Dit heb je nodig

  • keukenmachine of handmixer

  • bakpapier

  • springvorm (Ø 28 cm)

  • bakkwastje

  1. Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa. Voeg de helft van de eieren toe en klop tot een egaal beslag. Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.

  3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter. Bekleed de springvorm met ⅔ van het deeg. Leg de rest van het deeg in de koeling tot gebruik.

  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes. Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.

  5. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik. Snijd er 8 stroken van van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm. Klop het resterende ei los en bestrijk met een kwastje de stroken en rand.

  6. Bak de taart in ca. 60-75 min in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek de taart eventueel af als deze te donker kleurt. Neem uit de oven en minimaal 60 min. afkoelen.

Wat zijn de populairste taartsoorten?

Wat zijn de populairste taartsoorten?

Van Nederlandse klassiekers tot favorieten wereldwijd: er zijn veel geliefde taarten! Appeltaart, chocoladetaart, cheesecake, carrot cake, slagroomtaart en red velvet staan hoog op de lijst. Zin in iets anders? Probeer een frisse citroenmeringue-taart of een spectaculaire tiramisu-taart.

Hoe weet ik of mijn taart gaar is?

Hoe weet ik of mijn taart gaar is?

De satéprikker-test is een klassieker: steek een prikker in het midden van de taart. Komt hij er schoon uit, dan is de taart klaar. Ook kan je voorzichtig op de bovenkant drukken – als het deeg terugveert, is hij goed gebakken. Let daarnaast ook op de randen: als die lichtbruin zijn en loskomen van de vorm, is de taart waarschijnlijk perfect gaar.

Waarom zakt mijn taart in na het bakken?

Waarom zakt mijn taart in na het bakken?

Een ingezakte taart kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt het aan te snel afkoelen, waardoor de structuur inzakt. Laat de taart daarom geleidelijk afkoelen in de oven met de deur op een kier. Ook te veel rijsmiddel kan een probleem zijn – als de taart te snel rijst, stort hij later in. Daarnaast is overmixen een veelgemaakte fout, waardoor het beslag te zwaar wordt. Mix dus met beleid en volg het recept nauwkeurig.

Hoe decoreer je taart als een pro?

Hoe decoreer je taart als een pro?

Taarten decoreren is een kunst! Je kunt jezelf helemaal uitleven. Begin met een basis, zoals met botercrème, ganache, roomkaas, marsepein of fondant. Vervolgens kan je los met snoepjes, fruit, slagroom, kleurstofstiften, uitgestoken vormpjes fondant of marsepein. Of zet koekjes of chocolade rondom de taart en knoop hier een strik omheen. Ook de binnenkant van de taart kan je versieren, bijvoorbeeld door er een surprise in te stoppen. Eigenlijk is niets te gek.

Taart maken zonder oven: kan dat?

Taart maken zonder oven: kan dat?

Heb je geen oven in huis en wil je toch taart maken? Dat kan! Voorbeelden van zogenoemde ‘no bake recepten’ zijn monchoutaart, cheesecake, kwarktaart, chocoladetaart en tiramisutaart. De bodem van deze taarten maak je vaak van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. De vulling stijft met wat geduld gewoon op in de koelkast. Zonder oven dus!

Hoe bewaar ik taart het beste?

Hoe bewaar ik taart het beste?

​​​​​​Taart bewaren? Zo doe je dat:

  • Taarten zonder room of zuivel: Afgedekt 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur.

  • Taarten met room, slagroom of zuivelvulling: Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

  • Invriezen: Snijd de taart in porties, wikkel ze goed in plasticfolie en bewaar tot 3 maanden in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker stukje taart achter de hand!