Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de biscuits fijn in de keukenmachine en smelt de boter. Doe de gemalen koekjes in een kom en roer de boter erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil en pers er 2 uit, je hebt ca. 100 ml sap nodig. Week de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Doe het citroensap in een steelpan en verwarm op laag vuur. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en meng met het citroensap tot de gelatine volledig is opgelost. Laat iets afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom met de suiker met een mixer stijf. Meng het gelatinemengsel, ⅔ citroenrasp en het vanille-extract met de kwark. Spatel de slagroom voorzichtig erdoorheen. Verdeel de vulling over de bodem en strijk glad. Laat de kwarktaart minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
Snijd de rest van de citroen in plakjes. Bestrooi de bovenkant van de taart met de rest van het citroenrasp en verdeel de plakjes citroen erover.
Citroenkwarktaart
Ingrediënten
Aantal porties
150 gram mariabiscuits | |
70 gram ongezouten roomboter | |
3 biologische citroenen | |
8 blaadjes gelatine | |
250 ml verse slagroom | |
150 gram kristalsuiker | |
1 theelepel vanille-extract | |
500 ml volle kwark |
Dit heb je nodig
springvorm 24 cm
bakpapier
keukenmachine

Basisrecept kwarktaart
Kies allereerst het type kwarktaart dat je wilt maken: een no-bake of een gebakken kwarktaart. In het eerste geval maak je bijvoorbeeld een bodem van gemalen koekjes met een beetje gesmolten boter om het te laten plakken. Erbovenop verdeel je een mengsel van kwark, eventueel room, suiker en iets om het te laten opstijven, zoals gelatine. Je kunt de taart afmaken met bijvoorbeeld vers fruit, compote of zelfgemaakte fruitgelei. Voor een gebakken kwarktaart maak je de bodem niet apart, maar klop je eierdooiers met suiker, kwark en een beetje bloem voor stevigheid los. Klop de eiwitten in een andere kom stijf en schep het eiwit voorzichtig door het beslag. Dit maakt de kwarktaart luchtiger én zachter.

Kwarktaart versieren: wat kan er allemaal op?
Vers fruit doet het altijd goed op een kwarktaart. Het leukste is dan om een ingrediënt te gebruiken dat ook ín de taart zit. Denk aan verse aardbeien, sierlijke en flinterdunne krullen citroen- of sinaasappelschil of geraspte chocolade. Je kunt ook een (fruit)compote maken als topping van de kwarktaart, zoals bij deze cranberry-kwarktaart. Verder kun je de taart extra mooi versieren met eetbare bloemen, of verse kruiden zoals blaadjes munt of tijm.

Kwarktaart invriezen: kan dat?
Een kwarktaart kun je heel goed invriezen. Verpak de taart luchtdicht in een plastic zak of grote bak en vries de taart in. Laat eventuele toppings of garnering achterwege. In de vriezer is een kwarktaart ongeveer 3 maanden houdbaar. Laat hem voordat je de taart wilt eten ontdooien in de koelkast. Het ontdooien duurt afhankelijk van de grootte van de taart 12 tot 24 uur. Zorg er dus voor dat je hem op tijd uit de vriezer haalt. Heb je losse puntjes ingevroren? Die zijn sneller ontdooid.
Kwarktaart met aardbeien
00:49