Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig met de mixer. Klop 4 min. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.
Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Spatel het zelfrijzend bakmeel zo luchtig mogelijk door het beslag en voeg de melk toe. Verdeel het beslag over de muffinvorm. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 5 min. in de vorm op een rooster afkoelen. Laat ze vervolgens uit de vorm op het rooster minimaal 2 uur verder afkoelen. Lekker met slagroom en discodip. Bon appétit!
Cupcakes maken
Ingrediënten
Aantal porties
125 gram ongezouten roomboter | |
125 gram kristalsuiker | |
8 gram vanillesuiker | |
2 middelgrote eieren | |
3 eetlepel halfvolle melk | |
125 gram zelfrijzend bakmeel |
Dit heb je nodig
muffinvormen met 12 holtes

Tips om cupcakes te versieren
Ga je cupcakes versieren, zorg er dan voor dat de cakejes goed zijn afgekoeld. Daarna kun je los! Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige ‘frosting’ in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels. Je kunt ook kiezen voor een thema. Leuk voor feestdagen als Koningsdag of ter viering van een nieuw seizoen, zoals met deze sneeuwman-cupcakes.

Cupcakes maken: hoe doe je dat?
De basis van cupcakes is een ‘gewoon’ cakebeslag van bloem, boter, suiker, ei en melk, dat je bakt in papieren vormpjes in een muffinvorm. Door de vormpjes rijzen de cakejes goed en lopen ze niet uit in de breedte. Aan het basisbeslag kun je allerlei dingen toevoegen, zoals (gedroogd) fruit, noten en/of stukjes chocolade. Nadat de cupcakes uit de oven komen, kun je ze versieren met bijvoorbeeld slagroom, frosting, sprinkles, fruit, noten en meer.

Hoe bewaar je cupcakes?
Je kunt cupcakes het beste goed afgedekt met folie bewaren op een koele plek. Heb je niet zo’n plek? In de koelkast bewaren kan ook, maar daar drogen ze wel wat sneller uit. Verpak ze dus goed in een luchtdichte trommel. Je kunt cupcakes, inclusief toppings, tot een week bewaren. Toch geldt hier net als voor veel baksels: vers zijn ze het allerlekkerst!
Cupcakes maken
Cupcakes zijn geweldig leuk om te maken. Je kunt ze lekker creatief versieren. Wil je zelf echte cupcakes maken, dan hebben we een overheerlijk cupcakes recept voor je, inclusief vele varianten en toppings.
Cupcakes maken:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de metalen muffinvorm.
Stap 2: Zorg dat a...
08:15