Zeef het bakmeel, zout en de helft van de kaneel boven een ruime kom. Klop met een garde de eieren en het bier erdoor tot een glad beslag. Dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rusten.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels elk in 6 plakken van 1 cm. Meng de suiker met de rest van de kaneel in een ondiepe schaal.
Haal met een vork 1 voor 1 de appelschijven door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak de appelbeignets in delen met 6 tegelijk in ca. 5 min. goudgeel en gaar. Keer halverwege.
Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Wentel ze aan beide kanten door de kaneelsuiker en serveer warm of lauw.
Appelbeignets maken
Ingrediënten
Aantal porties
250 gram zelfrijzend bakmeel | |
0.25 theelepel zout | |
2 eetlepel gemalen kaneel | |
2 middelgrote scharreleieren | |
300 ml bier | |
2 liter arachideolie | |
6 Elstar appels | |
120 gram kristalsuiker |
Dit heb je nodig
appelboor

Wat zijn beignets?
Een beignet is een van oorsprong Frans gerecht dat als zoet gebak kan worden gegeten, maar ook als hartig hapje. Fruit, groenten, kaas, paddenstoelen, vlees en vis worden omhuld met een bier- of meelbeslag en vervolgens gefrituurd. Over zoete beignets wordt vaak nog (poeder)suiker gestrooid. Frankrijk kent vele namen voor deze lekkernij, van beignets de carnaval en bugnes tot bottereaux. Bon appétit!

Hoe maak je appelbeignets?
Appelbeignets: wie kent ze niet? Zodra Sinterklaas het land uit is, kun je ze weer vinden bij de bakker en de oliebollenkraam. Want met oudjaar komen appelbeignets gegarandeerd op tafel, liefst zelfgemaakt. Maar hoe maak je ze dan? Appels worden geschild en in plakken gesneden, die door een beslag van bakmeel, zout, kaneel, ei en bier worden gehaald. Daarna gaan ze in de (frituur)pan en worden ze in 5 minuten goudgeel gefrituurd. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan nog wat kaneel en suiker erover. Gelukkig nieuwjaar!

Waar kun je allemaal beignets van maken?
Beignets maak je van alles wat je lekker vindt, er bestaan geen vaste regels voor. Meestal wordt fruit gebruikt, waarvan appelbeignets de bekendste zijn. Maar perenbeignets of ananasbeignets zijn net zo lekker! En probeer ook eens de sinaasappelbeignets met ricotta en honing van Yotam Ottolenghi. Liever hartige beignets? Maak dan eens champignonbeignets, oesterzwambeignets of bietenbeignets.
Appelbeignets
Beignets gevuld met appel zijn zelf gemaakt het lekkerst en het is ook nog eens supermakkelijk!
Beslag met bier
Zeef 125 gram bloem boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hier 1 mespunt zout, 1 ei en anderhalve eetlepel zonnebloemolie in. Roer het deeg van buiten naar binnen een paar keer door met een garde en voeg al roerend 125 milliliter bier toe. Dek de kom af met een...
02:13
Meer (gefrituurde) hapjes
Alles voor Oud en nieuw