Snijd 135 g boter (per 6 taart) in blokjes. Doe de bloem samen met de boter en het zout in de keukenmachine en mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en het water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met de rest van de boter. Druk ⅔ van de salieblaadjes tegen de binnenkant van de springvorm.
Kneed het deeg kort door en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van een ½ cm dik. Bekleed de springvorm voorzichtig met het deeg en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. onder in de oven tot het deeg droog en gaar is. Verwijder het bakpapier met bakbonen en bak nog 10 min.
Schil ondertussen de winterpeen, snijd in kleine blokjes van 1 cm en kook 5 min., giet af.
Snijd ondertussen de uien en de biet in plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak 8-10 min. op middelhoog vuur. Voeg ⅔ van de chutney toe en verwarm 1 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de knoflook fijn. Doe de rest van de eieren met de slagroom, ⅔ van de geitenkaas, knoflook, komijn, dragon, peper en eventueel zout in de hoge beker van de staafmixer. Pureer glad.
Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de peen, ui en biet erover. Verdeel de rest van de geitenkaas samen met de rest van de chutney en de rest van de salie erover. Schenk het eimengsel erover en bak de taart ca. 45 min. in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als-ie te donker wordt. Haal hem uit de oven, laat 10 min. staan en serveer.
Vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Of je nu met de kerstdagen zelf vegetarisch eet of gasten op bezoek krijgt die geen vlees of vis eten: met onze gouden tips voor vega-hoofdgerechten hoef je op smaak absoluut niet in te boeten. De truc? Koken met gedurfde smaken, knapperige groenten, verse kruiden en hier en daar wat volromige zuivel. Merry Christmas!
Vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Hartige salietaart met geitenkaas
Ingrediënten
Aantal personen
160 gram ongezouten roomboter | |
325 gram tarwebloem | |
1 theelepel zout | |
5 scharreleieren | |
3 eetlepel water | |
15 gram verse salie | |
2 rode uien | |
350 gram rode bieten | |
1 eetlepel milde olijfolie | |
115 gram AH Excellent balsamico & ui-chutney | |
300 gram winterpeen | |
1 teen knoflook | |
150 ml verse slagroom | |
200 gram geitenkaas schijfjes | |
1 theelepel gemalen komijn | |
1 theelepel gedroogde dragon |
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
bakpapier
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
bakbonen
staafmixer met hoge beker
Gebraden knolselderij met mosterdkruim
Gebraden knolselderij als vegetarisch hoofdgerecht is een regelrechte hit. Ook bij vleeseters. Hij doet denken aan een beenham, maar is compleet vega. Een vleesvrije pièce de résistance op de kersttafel. Nou ja, eigenlijk op elke (feestelijke) tafel. Het mosterdkruim is precies wat je nodig hebt om deze gebraden knolselderij helemaal af te maken.
INGREDIËNTEN
1 knolselderij (ca. 900 g)
750 ml bi...
00:55
5
4 personen
AH Italiaanse pompoenrisotto verspakket
Alleen in de winkel
Lekker bij het hoofdgerecht