Vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Of je nu met de kerstdagen zelf vegetarisch eet of gasten op bezoek krijgt die geen vlees of vis eten: met onze gouden tips voor vega-hoofdgerechten hoef je op smaak absoluut niet in te boeten. De truc? Koken met gedurfde smaken, knapperige groenten, verse kruiden en hier en daar wat volromige zuivel. Merry Christmas!

Vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Hartige salietaart met geitenkaas

Ingrediënten

Aantal personen

160 gram ongezouten roomboter

325 gram tarwebloem

1 theelepel zout

5 scharreleieren

3 eetlepel water

15 gram verse salie

2 rode uien

350 gram rode bieten

1 eetlepel milde olijfolie

115 gram AH Excellent balsamico & ui-chutney

300 gram winterpeen

1 teen knoflook

150 ml verse slagroom

200 gram geitenkaas schijfjes

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gedroogde dragon

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • vershoudfolie

  • bakpapier

  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)

  • bakbonen

  • staafmixer met hoge beker

  1. Snijd 135 g boter (per 6 taart) in blokjes. Doe de bloem samen met de boter en het zout in de keukenmachine en mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en het water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met de rest van de boter. Druk ⅔ van de salieblaadjes tegen de binnenkant van de springvorm.

  3. Kneed het deeg kort door en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van een ½ cm dik. Bekleed de springvorm voorzichtig met het deeg en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. onder in de oven tot het deeg droog en gaar is. Verwijder het bakpapier met bakbonen en bak nog 10 min.

  4. Schil ondertussen de winterpeen, snijd in kleine blokjes van 1 cm en kook 5 min., giet af.

  5. Snijd ondertussen de uien en de biet in plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak 8-10 min. op middelhoog vuur. Voeg ⅔ van de chutney toe en verwarm 1 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  6. Snijd de knoflook fijn. Doe de rest van de eieren met de slagroom, ⅔ van de geitenkaas, knoflook, komijn, dragon, peper en eventueel zout in de hoge beker van de staafmixer. Pureer glad.

  7. Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de peen, ui en biet erover. Verdeel de rest van de geitenkaas samen met de rest van de chutney en de rest van de salie erover. Schenk het eimengsel erover en bak de taart ca. 45 min. in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als-ie te donker wordt. Haal hem uit de oven, laat 10 min. staan en serveer.

Gebraden knolselderij met mosterdkruim

Gebraden knolselderij als vegetarisch hoofdgerecht is een regelrechte hit. Ook bij vleeseters. Hij doet denken aan een beenham, maar is compleet vega. Een vleesvrije pièce de résistance op de kersttafel. Nou ja, eigenlijk op elke (feestelijke) tafel. Het mosterdkruim is precies wat je nodig hebt om deze gebraden knolselderij helemaal af te maken.

INGREDIËNTEN
1 knolselderij (ca. 900 g)
750 ml bi...

00:55

Direct aan de slag

Meer hoofdgerechten