Splits het ei. Het eiwit gebruik je niet. Pers de citroen uit. Klop de eidooier met 1 el citroensap, de mosterd en het zout met een garde los in een kom.
Schenk druppelsgewijs en al kloppend met de garde de zonnebloemolie erbij.
Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra citroensap.
Resultaat: Een lobbige, romige, lichtgele mayonaise. Smaakt zoals een ‘echte’ mayonaise; vol, romig, licht zuurtje van de citroensap en mosterd.
Zelfgemaakte mayonaise
Frietjes gebakken en geen mayo in huis? Maak het zelf! Wij hebben de ‘echte’ mayonaise -die ook nog eens in 10 min.klaar is- voor je getest, maar ook varianten met olijfolie of zonder ei.
- bereidingstipVervang het ei door 5 el vocht van kikkererwten (aquafaba) en gebruik dezelfde hoeveelheid zonnebloemolie. Resultaat: Een plantaardige, wat vloeibaardere mayonaise die heel licht is van kleur. De smaak is vergelijkbaar met de mayonaise uit het basisrecept. Tip: Deze mayonaise leent zich heel goed voor de basis van een saladedressing.
- bereidingstipVervang het ei door 5 el vocht van kikkererwten (aquafaba) en de zonnebloemolie door dezelfde hoeveelheid olijfolie. Resultaat: Een plantaardige, wat vloeibaardere mayonaise die geel van kleur is. De smaak is minder bitter als de olijf-mayo met ei. Tip: Roer er wat fijngesneden verse kruiden door, zoals dille of bieslook voor een snelle (plantaardige) dip.
- bereidingstipVervang de zonnebloemolie door extra vierge olijfolie. Resultaat: Een vergelijkbare textuur als de mayonaise van het basisrecept. De kleur is echter een stuk donkerder geel door de olijfolie. De smaak is dieper en licht bitter. Tip: Als je geen fan bent van de bittere smaak van extra vierge olijfolie, kan je ook slechts de helft van de zonnebloemolie in het basisrecept vervangen door extra vierge olijfolie.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Mayonaise
Instructievideo - 00:41 min.
Zelfgemaakte mayonaise
Frietjes gebakken en geen mayo in huis? Maak het zelf! Wij hebben de ‘echte’ mayonaise -die ook nog eens in 10 min.klaar is- voor je getest, maar ook varianten met olijfolie of zonder ei.
bijgerecht
10 porties
175 kcal
10 min. bereiden
Aan de slag
Splits het ei. Het eiwit gebruik je niet. Pers de citroen uit. Klop de eidooier met 1 el citroensap, de mosterd en het zout met een garde los in een kom.
Schenk druppelsgewijs en al kloppend met de garde de zonnebloemolie erbij.
Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra citroensap.
Resultaat: Een lobbige, romige, lichtgele mayonaise. Smaakt zoals een ‘echte’ mayonaise; vol, romig, licht zuurtje van de citroensap en mosterd.
bereidingstip:Vervang het ei door 5 el vocht van kikkererwten (aquafaba) en gebruik dezelfde hoeveelheid zonnebloemolie. Resultaat: Een plantaardige, wat vloeibaardere mayonaise die heel licht is van kleur. De smaak is vergelijkbaar met de mayonaise uit het basisrecept. Tip: Deze mayonaise leent zich heel goed voor de basis van een saladedressing.
bereidingstip:Vervang het ei door 5 el vocht van kikkererwten (aquafaba) en de zonnebloemolie door dezelfde hoeveelheid olijfolie. Resultaat: Een plantaardige, wat vloeibaardere mayonaise die geel van kleur is. De smaak is minder bitter als de olijf-mayo met ei. Tip: Roer er wat fijngesneden verse kruiden door, zoals dille of bieslook voor een snelle (plantaardige) dip.
bereidingstip:Vervang de zonnebloemolie door extra vierge olijfolie. Resultaat: Een vergelijkbare textuur als de mayonaise van het basisrecept. De kleur is echter een stuk donkerder geel door de olijfolie. De smaak is dieper en licht bitter. Tip: Als je geen fan bent van de bittere smaak van extra vierge olijfolie, kan je ook slechts de helft van de zonnebloemolie in het basisrecept vervangen door extra vierge olijfolie.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
1 middelgroot scharrelei
1 citroen
1 el dijonmosterd
¼ tl zout
200 ml zonnebloemolie