Splits de eieren. De eiwitten gebruik je niet. Rasp de knoflook fijn.
Doe de knoflook met de dooiers in een hoge beker en pureer met een staafmixer.
Voeg, al mixend, langzaam de olie toe tot het mengsel dik begint te worden.
Pers de citroen uit. Breng de aioli op smaak met citroensap en eventueel zout.
Aioli maken
Aioli, een heerlijke dipsaus uit Zuid Europa gemaakt van olie, knoflook en citroen. Wil je zelf aioli maken? Wij geven je het ultieme aioli basisrecept.
- algemeenHet gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.
- bewaartipZelfgemaakte aioli is in een afgesloten bakje in de koelkast tot 10 dagen houdbaar.
- achtergrondinfoAioli is een knoflooksaus die veel wordt gegeten in streken langs de noordwestelijke kusten van de Middellandse Zee, van de Provence tot Andalusië. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis en pastasalades en als tapas met brood. Aioli komt oorspronkelijk uit de regio rond de Catalaanse kuststreek in Spanje. De Spaanse versie verschilt van de Franse versie. De oorspronkelijke Spaanse aioli is dunner en bestaat uit olijfolie, knoflook en zout. In Frankrijk wordt eigeel toegevoegd wat de aioli vol en romig maakt.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Aioli maken
Aioli, een heerlijke dipsaus uit Zuid Europa gemaakt van olie, knoflook en citroen. Wil je zelf aioli maken? Wij geven je het ultieme aioli basisrecept.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD192424_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
195 kcal
10 min. bereiden
Aan de slag
Splits de eieren. De eiwitten gebruik je niet. Rasp de knoflook fijn.
Doe de knoflook met de dooiers in een hoge beker en pureer met een staafmixer.
Voeg, al mixend, langzaam de olie toe tot het mengsel dik begint te worden.
Pers de citroen uit. Breng de aioli op smaak met citroensap en eventueel zout.
algemeen:Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.
bewaartip:Zelfgemaakte aioli is in een afgesloten bakje in de koelkast tot 10 dagen houdbaar.
achtergrondinfo:Aioli is een knoflooksaus die veel wordt gegeten in streken langs de noordwestelijke kusten van de Middellandse Zee, van de Provence tot Andalusië. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis en pastasalades en als tapas met brood. Aioli komt oorspronkelijk uit de regio rond de Catalaanse kuststreek in Spanje. De Spaanse versie verschilt van de Franse versie. De oorspronkelijke Spaanse aioli is dunner en bestaat uit olijfolie, knoflook en zout. In Frankrijk wordt eigeel toegevoegd wat de aioli vol en romig maakt.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 middelgrote scharreleieren
4 tenen knoflook
25 ml extra vierge olijfolie
50 ml milde olijfolie
½ citroen
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker