Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is. Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.
Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.
Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika. Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.
Harissa basisrecept
Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet!
- variatietipJe kunt ook een groene of gele harissa maken. Vervang de pepers en paprika door groene of gele.
- bewaartipJe kunt de harissa ca. 1 week in een afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren.
- algemeenDit recept is goed voor ongeveer 200 ml saus.
Harissa basisrecept
Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet!
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD134330_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
1 porties
340 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is. Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.
Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.
Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika. Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.
variatietip:Je kunt ook een groene of gele harissa maken. Vervang de pepers en paprika door groene of gele.
bewaartip:Je kunt de harissa ca. 1 week in een afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren.
algemeen:Dit recept is goed voor ongeveer 200 ml saus.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 1 portie)
1 rode paprika
½ tl komijnzaad
¼ tl karwijzaad
4 rode pepers
2 tenen knoflook
2 sjalotten
2 el milde olijfolie
½ tl zout
2 el rodewijnazijn
Dit heb je nodig
bakpapier
vershoudfolie
vijzel
staafmixer of keukenmachine