Breng een pan met ruim water aan de kook op middelhoog vuur. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Kook de sperziebonen 6 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet.
Snipper ondertussen de halve ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm een hapjespan met de olie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 1 min. Voeg de sambal, tomatenpuree, laos, kokoscrème en 100 ml water ( per 6 personen) toe en roer in ca. 3 min. tot een saus. Voeg de sperziebonen toe en laat 4 min. stoven. Breng eventueel op smaak met zout.
Sambal goreng buncis van Laura en Erna
Sperzieboontjes met smaken uit Indonesië: deze sambal goreng buncis doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Dit is het recept van Laura, die het weer leerde van haar tante Erna.
- combinatietipMaak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang, sambal goreng telor, zoetzure komkommer en ketjap tempeh.
- achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’
Sambal goreng buncis van Laura en Erna
Sperzieboontjes met smaken uit Indonesië: deze sambal goreng buncis doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Dit is het recept van Laura, die het weer leerde van haar tante Erna.
bijgerecht
6 personen
180 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Breng een pan met ruim water aan de kook op middelhoog vuur. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Kook de sperziebonen 6 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet.
Snipper ondertussen de halve ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm een hapjespan met de olie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 1 min. Voeg de sambal, tomatenpuree, laos, kokoscrème en 100 ml water ( per 6 personen) toe en roer in ca. 3 min. tot een saus. Voeg de sperziebonen toe en laat 4 min. stoven. Breng eventueel op smaak met zout.
combinatietip:Maak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195164), sambal goreng telor (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196824), zoetzure komkommer (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196823) en ketjap tempeh (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196822).
achtergrondinfo:Familierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
500 g verse sperziebonen
½ middelgrote ui
1 teen knoflook
1 el zonnebloemolie
½ el sambal oelek
½ el tomatenpuree in blik
1 tl gemalen laos
100 g santen kokoscrème
100 ml water
Dit heb je nodig
schuimspaan