Ontdooi de garnalen. Week de saffraan in 2 el heet water (per 4 personen). Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de peterselie, met de stelen, fijn.
Verhit de helft van de olie in een paellapan op middelhoog vuur. Verdeel de garnalen over de pan en bak in 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bak in dezelfde olie de kabeljauwfilet in ca. 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bewaar de garnalen en kabeljauw tot gebruik.
Verhit de rest van de olie in de pan en fruit de ui en knoflook 5 min. Voeg de paprika toe en bak 4 min. mee. Voeg de tomaat en de helft van de peterselie toe en bak 3 min.
Voeg de vermicelli toe en bak al roerend 3 min. Voeg de saffraan met het weekwater toe, en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet er zo veel heet water bij dat de vermicelli net onder staat. Breng aan de kook en laat 3 min. op laag vuur koken.
Schep de tuinerwten erdoor en voeg nogmaals zoveel water toe dat de vermicelli net onder staat. Laat nog 3 min. koken, of tot de vermicelli bijna gaar is.
Verdeel de garnalen en de kabeljauw in stukken over de pan. Draai het vuur iets hoger, tot middelhoog-hoog en bak de fideuà zonder te roeren tot het water is verdampt. Snijd ondertussen de citroen in parten.
Haal de pan van het vuur, bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met de citroen.
Fideua
Fideuà: paella maar dan met pasta in plaats van rijst. Dit Spaanse zeevruchten gerecht ontstond naar verhaal rond 1900. Op de planning stond paella, maar de rijst was op. Gelukkig bleek deze variant met pasta net zo’n succes te zijn!
- achtergrondinfoDe saga over Fideuà gaat als volgt: er was eens een scheepskok die voor de bemanning een maaltijd moest maken, rond het begin van 1900. Op de planning stond een zeevruchtenpaella, maar de rijst was op. De inventieve kok brak dunne pasta in stukken en bereidde het op dezelfde manier als hij voor een paella met rijst zou doen. Het werd een groot succes. In Spanje gebruikt men er fideos voor; dunne, vermicelli-achtige noedels, perfect voor dit gerecht. Hier gebruiken we vermicelli, die komt een heel eind in de buurt.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Fideua
Fideuà: paella maar dan met pasta in plaats van rijst. Dit Spaanse zeevruchten gerecht ontstond naar verhaal rond 1900. Op de planning stond paella, maar de rijst was op. Gelukkig bleek deze variant met pasta net zo’n succes te zijn!
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD191725_220x162_JPG.jpg)
hoofdgerecht
4 personen
625 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Ontdooi de garnalen. Week de saffraan in 2 el heet water (per 4 personen). Snipper ondertussen de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de peterselie, met de stelen, fijn.
Verhit de helft van de olie in een paellapan op middelhoog vuur. Verdeel de garnalen over de pan en bak in 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bak in dezelfde olie de kabeljauwfilet in ca. 2 min. bijna gaar. Keer halverwege. Haal uit de pan. Bewaar de garnalen en kabeljauw tot gebruik.
Verhit de rest van de olie in de pan en fruit de ui en knoflook 5 min. Voeg de paprika toe en bak 4 min. mee. Voeg de tomaat en de helft van de peterselie toe en bak 3 min.
Voeg de vermicelli toe en bak al roerend 3 min. Voeg de saffraan met het weekwater toe, en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet er zo veel heet water bij dat de vermicelli net onder staat. Breng aan de kook en laat 3 min. op laag vuur koken.
Schep de tuinerwten erdoor en voeg nogmaals zoveel water toe dat de vermicelli net onder staat. Laat nog 3 min. koken, of tot de vermicelli bijna gaar is.
Verdeel de garnalen en de kabeljauw in stukken over de pan. Draai het vuur iets hoger, tot middelhoog-hoog en bak de fideuà zonder te roeren tot het water is verdampt. Snijd ondertussen de citroen in parten.
Haal de pan van het vuur, bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met de citroen.
achtergrondinfo:De saga over Fideuà gaat als volgt: er was eens een scheepskok die voor de bemanning een maaltijd moest maken, rond het begin van 1900. Op de planning stond een zeevruchtenpaella, maar de rijst was op. De inventieve kok brak dunne pasta in stukken en bereidde het op dezelfde manier als hij voor een paella met rijst zou doen. Het werd een groot succes. In Spanje gebruikt men er fideos voor; dunne, vermicelli-achtige noedels, perfect voor dit gerecht. Hier gebruiken we vermicelli, die komt een heel eind in de buurt.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
150 g diepvries rauwe gepelde garnalen
50 mg saffraan
1 l heet water
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
3 trostomaten
2 rode paprika's
15 g verse platte peterselie
6 el traditionele olijfolie
250 g kabeljauwfilets
300 g vermicelli
1 visbouillontablet
250 g diepvries tuinerwten
1 citroen
Dit heb je nodig
paellapan (Ø 35 cm)