Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd in de breedte in dunne plakjes. Snijd de sjalot in dunne halve ringen. Maak de peper schoon en snijd in dunne ringen. Snijd de gember in dunne plakjes.
Verwarm in een steelpan de azijn met de laos, suiker en gember. Roer tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur.
Doe de komkommer, sjalot en peper in een bakje en schenk het azijnmengsel erop. Laat in de koelkast afkoelen tot gebruik.
Atjar ketimoen (acar ketimun)
Atjar ketimoen is een Indonesisch bijgerecht van komkommer in zoetzuur. Als frisse tegenhanger verrijkt het zwaardere gerechten zoals nasi goreng en rendang.
- achtergrondinfoAtjar is in Indonesië een zuur bijgerecht en ketimoen betekent komkommer. Zure komkommer dus. Er zijn verschillende versies, met allerlei soorten smaakmakers. Je kunt bijvoorbeeld kurkuma toevoegen, dan wordt de atjar wat geler van kleur.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Atjar ketimoen (acar ketimun)
Atjar ketimoen is een Indonesisch bijgerecht van komkommer in zoetzuur. Als frisse tegenhanger verrijkt het zwaardere gerechten zoals nasi goreng en rendang.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD192736_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
8 personen
60 kcal
15 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd in de breedte in dunne plakjes. Snijd de sjalot in dunne halve ringen. Maak de peper schoon en snijd in dunne ringen. Snijd de gember in dunne plakjes.
Verwarm in een steelpan de azijn met de laos, suiker en gember. Roer tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur.
Doe de komkommer, sjalot en peper in een bakje en schenk het azijnmengsel erop. Laat in de koelkast afkoelen tot gebruik.
achtergrondinfo:Atjar is in Indonesië een zuur bijgerecht en ketimoen betekent komkommer. Zure komkommer dus. Er zijn verschillende versies, met allerlei soorten smaakmakers. Je kunt bijvoorbeeld kurkuma toevoegen, dan wordt de atjar wat geler van kleur.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
1 komkommer
2 sjalotten
1 rode peper
10 g verse gember
350 ml natuurazijn
½ tl gemalen laos
90 g kristalsuiker