Giet de olie in een hoog glas of hoge maatbeker en leg het 30 min. in de vriezer. De olie mag niet bevroren zijn.
Snijd ondertussen de peterselie grof, doe in een maatbeker met het water en pureer zo fijn mogelijk met de staafmixer. Schenk het mengsel door een zeefje in een kleine steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan.
Bestrooi de warme vloeistof met de agaragar. Breng aan de kook en Laat 1 min. al roerend met een garde koken.
Laat de vloeistof 5 min. afkoelen in de pan en giet in een spuitflesje. Laat het niet te lang afkoelen, want dan is de vloeistof te veel gestold om er nog parels mee te kunnen maken.
Haal de olie uit de vriezer. De olie moet nog doorzichtig en vloeibaar zijn wanneer je het uit de vriezer haalt. Is de olie niet meer doorzichtig, giet dan ¼ koude olie uit het glas of maatbeker en giet er dezelfde hoeveelheid olie op kamertemperatuur bij.
Spuit nu voorzichtig de vloeistof druppelsgewijs in de olie. Je ziet nu dat de parels gevormd worden en naar de bodem zinken. Roer de olie niet. Laat de parels 5-10 min. opstijven in de olie. Giet ze af door een fijne zeef. Bewaar de olie. Spoel de parels onder koud water af.
Zelf smaakparels maken
Met zelfgemaakte smaakparels geef je een extra sparkle aan elk gerecht. Je kunt echt alle kanten op: gebruik kruiden, kleurstof, sap of zelfs glitters.
- resttipGooi de olie niet weg. Deze is herbruikbaar.
- variatietipJe kan de peterselie vervangen door andere kruiden zoals basilicum, bosui, selderij of munt. Of gebruik andere vloeistoffen zoals prosecco, cranberrysap, tomatensap, groentebouillon of rodewijnazijn. Roer glitterdust door de vloeistof voor extra feestelijke parels.
- bereidingstipMaak de parels tot een week van tevoren. Bewaar in een hersluitbaar bakje in de koelkast.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Zelf smaakparels maken
Met zelfgemaakte smaakparels geef je een extra sparkle aan elk gerecht. Je kunt echt alle kanten op: gebruik kruiden, kleurstof, sap of zelfs glitters.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197345_220x162_JPG.jpg)
bijgerecht
4 personen
25 kcal
30 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Giet de olie in een hoog glas of hoge maatbeker en leg het 30 min. in de vriezer. De olie mag niet bevroren zijn.
Snijd ondertussen de peterselie grof, doe in een maatbeker met het water en pureer zo fijn mogelijk met de staafmixer. Schenk het mengsel door een zeefje in een kleine steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan.
Bestrooi de warme vloeistof met de agaragar. Breng aan de kook en Laat 1 min. al roerend met een garde koken.
Laat de vloeistof 5 min. afkoelen in de pan en giet in een spuitflesje. Laat het niet te lang afkoelen, want dan is de vloeistof te veel gestold om er nog parels mee te kunnen maken.
Haal de olie uit de vriezer. De olie moet nog doorzichtig en vloeibaar zijn wanneer je het uit de vriezer haalt. Is de olie niet meer doorzichtig, giet dan ¼ koude olie uit het glas of maatbeker en giet er dezelfde hoeveelheid olie op kamertemperatuur bij.
Spuit nu voorzichtig de vloeistof druppelsgewijs in de olie. Je ziet nu dat de parels gevormd worden en naar de bodem zinken. Roer de olie niet. Laat de parels 5-10 min. opstijven in de olie. Giet ze af door een fijne zeef. Bewaar de olie. Spoel de parels onder koud water af.
resttip:Gooi de olie niet weg. Deze is herbruikbaar.
variatietip:Je kan de peterselie vervangen door andere kruiden zoals basilicum, bosui, selderij of munt. Of gebruik andere vloeistoffen zoals prosecco, cranberrysap, tomatensap, groentebouillon of rodewijnazijn. Roer glitterdust door de vloeistof voor extra feestelijke parels.
bereidingstip:Maak de parels tot een week van tevoren. Bewaar in een hersluitbaar bakje in de koelkast.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 ml zonnebloemolie
30 g verse krulpeterselie
200 ml water
7 g agaragar
Dit heb je nodig
staafmixer
plastic spuitfles