Appel schillen en grof raspen. Vijgen fijnsnijden. In kom gehakt met ei, paneermeel, kerriepoeder, 1 tl zout, geraspte appel en vijg goed kneden, tot mengsel wat plakkerig wordt. Gehaktmengsel in 12 gelijke porties verdelen en porties met natgemaakte handen tot mooie ballen vormen. In braadpan 3 el boter verhitten en gehaktballen op matig vuur rondom bruinbakken. Langs rand van pan 100 ml water erbij schenken en gehaktballen afgedekt in 20-25 min. zachtjes gaarbraden. Ui pellen en snipperen. In pan 2 el boter verhitten en ui zachtjes glazig fruiten. Kurkuma en rijst erdoor roeren en nog 2-3 min. bakken. Water en zout en (zie richtlijn op verpakking) toevoegen, aan de kook brengen en rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken en afgedekt laten staan. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Slabladeren loshalen en wassen. Bladeren (in slacentrifuge) droogmaken en in stukken scheuren, harde nerven verwijderen. In schaal sla luchtig mengen met komkommer en dressing. Gehaktballetjes serveren met rijst en salade.
Fruitige kerriegehaktballetjes met gele rijst
- algemeenVariatietip: Ook andere rijst smaakt hier lekker bij. Geurige basmatirijst bijvoorbeeld, of kleurige notenrijst. Rijst koken in de magnetron levert niet veel tijdwinst op, maar wel een mooie droge korrel. Zakjes voorgekookte rijst (o.a. basmatirijst en gele pilavrijst) zijn supersnel in de magnetron te bereiden.
Fruitige kerriegehaktballetjes met gele rijst
hoofdgerecht
4 personen
820 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Appel schillen en grof raspen. Vijgen fijnsnijden. In kom gehakt met ei, paneermeel, kerriepoeder, 1 tl zout, geraspte appel en vijg goed kneden, tot mengsel wat plakkerig wordt. Gehaktmengsel in 12 gelijke porties verdelen en porties met natgemaakte handen tot mooie ballen vormen. In braadpan 3 el boter verhitten en gehaktballen op matig vuur rondom bruinbakken. Langs rand van pan 100 ml water erbij schenken en gehaktballen afgedekt in 20-25 min. zachtjes gaarbraden. Ui pellen en snipperen. In pan 2 el boter verhitten en ui zachtjes glazig fruiten. Kurkuma en rijst erdoor roeren en nog 2-3 min. bakken. Water en zout en (zie richtlijn op verpakking) toevoegen, aan de kook brengen en rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken en afgedekt laten staan. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Slabladeren loshalen en wassen. Bladeren (in slacentrifuge) droogmaken en in stukken scheuren, harde nerven verwijderen. In schaal sla luchtig mengen met komkommer en dressing. Gehaktballetjes serveren met rijst en salade.
algemeen:Variatietip: Ook andere rijst smaakt hier lekker bij. Geurige basmatirijst bijvoorbeeld, of kleurige notenrijst. Rijst koken in de magnetron levert niet veel tijdwinst op, maar wel een mooie droge korrel. Zakjes voorgekookte rijst (o.a. basmatirijst en gele pilavrijst) zijn supersnel in de magnetron te bereiden.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
1 appel
2 gedroogde vijgen
500 g rundergehakt
1 ei
4 eetlepels paneermeel
1½ eetlepel kerriepoeder
5 eetlepels boter
1 ui
2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
300 g witte rijst
1 komkommer
1 krop eikenbladsla
4 eetlepels yoghurtdressing