Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom sesamzaad, amandelen, koekkruiden, 3 el honing en helft van boter door elkaar mengen. Ontdooide deegvelletjes voorzichtig uitvouwen. Deegvel in ingevette taartvorm leggen en bestrijken met boter. Hierop nog 4 lagen deeg leggen, elke laag bestrijken met boter. Sesammengsel erop scheppen en gladstrijken. Andere 5 deegvellen erop leggen en ieder vel bestrijken met boter. Overtollig deeg langs randen wegsnijden. Met scherp mesje taart in 16 vierkanten porties verdelen. Niet helemaal insnijden tot op bodem. Taart in midden van oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin bakken. Intussen in steelpan 250 ml water met 5 el honing en kaneelstokje aan de kook brengen. Ca. 8 min. zachtjes inkoken tot dunne siroop. Laten afkoelen en citroensap erdoor roeren. Taart uit oven nemen en honingsiroop gelijkmatig erover schenken. Taart laten afkoelen en siroop laten intrekken. Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.
Filodeegtaart met sesamvulling en honingsiroop
- algemeenSinaasappelaroma: Geef deze taart een verfijnd sinaasappelaroma door het water voor de honingsiroop te vervangen door 250 ml sinaasappelsap, liefst vers geperst, en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil.
Filodeegtaart met sesamvulling en honingsiroop
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_014731_220x162_JPG.jpg)
nagerecht
16 porties
255 kcal
20 min. bereiden
40 min. wachten
Aan de slag
Oven voorverwarmen op 175 °C. In kom sesamzaad, amandelen, koekkruiden, 3 el honing en helft van boter door elkaar mengen. Ontdooide deegvelletjes voorzichtig uitvouwen. Deegvel in ingevette taartvorm leggen en bestrijken met boter. Hierop nog 4 lagen deeg leggen, elke laag bestrijken met boter. Sesammengsel erop scheppen en gladstrijken. Andere 5 deegvellen erop leggen en ieder vel bestrijken met boter. Overtollig deeg langs randen wegsnijden. Met scherp mesje taart in 16 vierkanten porties verdelen. Niet helemaal insnijden tot op bodem. Taart in midden van oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin bakken. Intussen in steelpan 250 ml water met 5 el honing en kaneelstokje aan de kook brengen. Ca. 8 min. zachtjes inkoken tot dunne siroop. Laten afkoelen en citroensap erdoor roeren. Taart uit oven nemen en honingsiroop gelijkmatig erover schenken. Taart laten afkoelen en siroop laten intrekken. Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.
algemeen:Sinaasappelaroma: Geef deze taart een verfijnd sinaasappelaroma door het water voor de honingsiroop te vervangen door 250 ml sinaasappelsap, liefst vers geperst, en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 16 porties)
1 zak geroosterde sesamzaadjes
2 zakjes blanke amandelen
1 eetlepel koekkruiden
8 eetlepels vloeibare honing
125 g roomboter
1 pak filobladerdeeg
1 kaneelstokje
2 eetlepels citroensap
Dit heb je nodig
vierkante taartvorm ca. 25 x 25 cm