Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Snijd de stengel citroengras open en steek in de rijst.
Doe de rijst met het kraanwater, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan.
Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt 10-12 min. Schep de rijst om. Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan) en laat ca. 5 min van het vuur af uitstomen. Breng op smaak met zout en serveer.
Nasi kuning
Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
- bereidingstipIn plaats van gedroogde kurkuma kun je ook een stukje van de verse wortel gebruiken. Kook de verse wortel gelijk met het citroengras mee.
- achtergrondinfoNasi koening/kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Aan de rijst worden smaakmakers toegevoegd zoals kokosmelk of santen en citroengras, maar ook limoenblad en pandanblad kunnen toegevoegd worden. Deze gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Nasi kuning
Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
bijgerecht
4 personen
440 kcal
15 min. bereiden
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Snijd de stengel citroengras open en steek in de rijst.
Doe de rijst met het kraanwater, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan.
Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt 10-12 min. Schep de rijst om. Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan) en laat ca. 5 min van het vuur af uitstomen. Breng op smaak met zout en serveer.
bereidingstip:In plaats van gedroogde kurkuma kun je ook een stukje van de verse wortel gebruiken. Kook de verse wortel gelijk met het citroengras mee.
achtergrondinfo:Nasi koening/kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Aan de rijst worden smaakmakers toegevoegd zoals kokosmelk of santen en citroengras, maar ook limoenblad en pandanblad kunnen toegevoegd worden. Deze gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
300 g jasmijnrijst
1 stengel koelverse sereh citroengras
50 ml water
400 ml kokosmelk
2 tl gemalen kurkuma (koenjit)