Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.
Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.
Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.
Boeuf bourguignon voor kerst
Boeuf bourguignon: de klassieker die je eens geproefd wil hebben.
- vegatipMaak ook eens deze paddenstoelenstoof.
- bereidingstipEten er kinderen mee? Vervang de wijn door Franse Merlot druivensap.
- bewaartipBoeuf bourguignon kun je 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur langzaam op. Roer regelmatig.
Boeuf bourguignon
Instructievideo - 03:31 min.
Boeuf bourguignon voor kerst
Boeuf bourguignon: de klassieker die je eens geproefd wil hebben.
hoofdgerecht
4 personen
600 kcal
45 min. bereiden
5 uur 30 min. wachten
Aan de slag
Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.
Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.
Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.
vegatip:Maak ook eens deze paddenstoelenstoof (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195722).
bereidingstip:Eten er kinderen mee? Vervang de wijn door Franse Merlot druivensap.
bewaartip:Boeuf bourguignon kun je 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur langzaam op. Roer regelmatig.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
750 g ribrunderlappen
2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
250 g winterpeen
750 ml Sangre de Toro Original
180 g gerookt ontbijtspek
70 g tomatenpuree
2 takjes verse tijm
2 gedroogde laurierblaadjes
30 g verse platte peterselie
250 g champignons
320 g zilveruitjes
Dit heb je nodig
keukenpapier
schuimspaan
keukentouw