Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het merg en stokje samen met de suiker en slagroom toe aan een steelpan en verwarm tot net onder het kookpunt. Verwarm al roerend 10 min. op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet meer kookt.
Week ondertussen de gelatine 5 min. in koud water, knijp uit en voeg toe aan de warme room. Roer door totdat de gelatine helemaal opgelost is. Verwijder het vanillestokje. Meng de vanilleroom nogmaals door en verdeel over de vormpjes. Zet minimaal 6 uur afgedekt in de koelkast.
Neem de vormpjes uit de koelkast en houd de onderkant van de glaasjes al draaiend 15 sec. onder de hete kraan. Stort elke panna cotta op een bord. Serveer direct.
Panna cotta classica
Panna cotta betekent letterlijk 'gekookte room' in het Italiaans. Het nagerecht komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en kent verschillende variaties met fruit, chocolade, nootjes of karamel.
- combinatietipLekker met seizoensfruit of een karamel- of fruitsaus.
- bereidingstipOm te voorkomen dat de vanille in de vormpjes naar de bodem zakt kun je het roommengsel, onder regelmatig doorroeren, laten afkoelen tot het bijna opstijft. Giet het vervolgens in de vormpjes en laat de panna cotta in de koelkast verder opstijven.
- achtergrondinfoDe kunst bij panna cotta is om genoeg gelatine te gebruiken dat het niet instort, maar niet te veel zodat het een te stijve pudding wordt. Zorg er dus voor dat de panna cotta genoeg tijd in de koelkast krijgt om zoveel mogelijk op te stijven.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Panna cotta maken
Instructievideo - 04:18 min.
Panna cotta classica
Panna cotta betekent letterlijk 'gekookte room' in het Italiaans. Het nagerecht komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en kent verschillende variaties met fruit, chocolade, nootjes of karamel.
nagerecht
4 personen
420 kcal
15 min. bereiden
3 uur wachten
Aan de slag
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het merg en stokje samen met de suiker en slagroom toe aan een steelpan en verwarm tot net onder het kookpunt. Verwarm al roerend 10 min. op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet meer kookt.
Week ondertussen de gelatine 5 min. in koud water, knijp uit en voeg toe aan de warme room. Roer door totdat de gelatine helemaal opgelost is. Verwijder het vanillestokje. Meng de vanilleroom nogmaals door en verdeel over de vormpjes. Zet minimaal 6 uur afgedekt in de koelkast.
Neem de vormpjes uit de koelkast en houd de onderkant van de glaasjes al draaiend 15 sec. onder de hete kraan. Stort elke panna cotta op een bord. Serveer direct.
combinatietip:Lekker met seizoensfruit of een karamel- of fruitsaus.
bereidingstip:Om te voorkomen dat de vanille in de vormpjes naar de bodem zakt kun je het roommengsel, onder regelmatig doorroeren, laten afkoelen tot het bijna opstijft. Giet het vervolgens in de vormpjes en laat de panna cotta in de koelkast verder opstijven.
achtergrondinfo:De kunst bij panna cotta is om genoeg gelatine te gebruiken dat het niet instort, maar niet te veel zodat het een te stijve pudding wordt. Zorg er dus voor dat de panna cotta genoeg tijd in de koelkast krijgt om zoveel mogelijk op te stijven.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
1 vanillestokje
50 g fijne kristalsuiker
500 ml verse slagroom
3 blaadjes gelatine
Dit heb je nodig
glaasjes