Snijd de korstjes van het brood. Leg de sneetjes in een diep bord en sprenkel de melk erover. Laat het brood ca. 5 min. weken. Snipper de ui fijn. Doe de gehakt in een kom. Knijp het brood uit en snijd in stukjes. Voeg het toe aan het gehakt.
Breek het ei erboven. Voeg de ui toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed door elkaar en kneed door het gehakt. Verdeel het gehakt in gelijke porties en vorm met vochtige handen tot gladde ballen.
Rol de gehaktballen door het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Keer voorzichtig met een spatel. Schenk het tomatensap langs de rand van de pan en schenk het water erbij. Braad de gehaktballen in ca. 25 min. met een deksel schuin op de pan gaar. Keer af en toe.
- combinatietipLekker met gekookte aardappels en bloemkool.
- variatietipJe kunt het witbrood eventueel vervangen door 2 el paneermeel.
- variatietipMet tijm en mosterd: ris de blaadjes van 1 zakje verse tijm. Maak de gehaktballen volgens het recept, voeg 1 el Zaanse mosterd toe en rol de ballen door de tijm. Voeg aan het bakvet nog 1 el mosterd en 100 ml wijn toe in plaats van water.
- variatietipPittige gehaktballetjes: week 1 zakje boemboe nasi volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met 2 tl sambal badjak door het gehakt. Vorm 12 kleine balletjes en braad ze ca. 10 min. Voeg een blikje tomaatstukjes, 1 el ketjap manis en 1 tl sambal badjak toe.
Gehaktballetjes in tomatensaus maken
Instructievideo - 00:44 min.
Gehaktballen
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_001069_220x162_JPG.jpg)
hoofdgerecht
4 personen
505 kcal
50 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de korstjes van het brood. Leg de sneetjes in een diep bord en sprenkel de melk erover. Laat het brood ca. 5 min. weken. Snipper de ui fijn. Doe de gehakt in een kom. Knijp het brood uit en snijd in stukjes. Voeg het toe aan het gehakt.
Breek het ei erboven. Voeg de ui toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed door elkaar en kneed door het gehakt. Verdeel het gehakt in gelijke porties en vorm met vochtige handen tot gladde ballen.
Rol de gehaktballen door het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Keer voorzichtig met een spatel. Schenk het tomatensap langs de rand van de pan en schenk het water erbij. Braad de gehaktballen in ca. 25 min. met een deksel schuin op de pan gaar. Keer af en toe.
combinatietip:Lekker met gekookte aardappels en bloemkool.
variatietip:Je kunt het witbrood eventueel vervangen door 2 el paneermeel.
variatietip:Met tijm en mosterd: ris de blaadjes van 1 zakje verse tijm. Maak de gehaktballen volgens het recept, voeg 1 el Zaanse mosterd toe en rol de ballen door de tijm. Voeg aan het bakvet nog 1 el mosterd en 100 ml wijn toe in plaats van water.
variatietip:Pittige gehaktballetjes: week 1 zakje boemboe nasi volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met 2 tl sambal badjak door het gehakt. Vorm 12 kleine balletjes en braad ze ca. 10 min. Voeg een blikje tomaatstukjes, 1 el ketjap manis en 1 tl sambal badjak toe.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
2 sneetjes oud witbrood
5 el halfvolle melk
1 ui
500 g rundergehakt
1 middelgroot scharrelei
1 mespunt gedroogde nootmuskaat
4 el paneermeel
50 g ongezouten roomboter
100 ml tomatensap
100 ml kraanwater