Feestelijke kerst hoofdgerechten
Op zoek naar de allerbeste kerst hoofdgerechten om jouw kerstdiner onvergetelijk te maken? Wij hebben een uitgebreide selectie feestelijke gerechten, van een kleurrijke gevulde pompoen tot een malse côte de boeuf met zwarte knoflookboter. Of je nu vegetarisch, klassiek, makkelijk, of juist origineel wilt koken, hier vind je álle inspiratie voor een perfect kerstdiner. Ontdek onze tips en recepten en maak dit jaar van jouw kerstdiner een feestelijk moment!
![Kerst hoofdgerecht topper Kerst hoofdgerecht topper](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD197254_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Kerst hoofdgerecht topper
- Snipper de sjalotten, snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de sjalot en ¾ van de tijm 10-12 min. op middelhoog vuur tot gekaramelliseerd en zacht. Voeg de knoflook toe en bak 2 min.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bekleed de tulband met het ontbijtspek en laat wat spek over de rand uitsteken. Doe het gehakt, paneermeel, de mosterd en het ei in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de helft van het sjalotmengsel toe, bestrooi met peper en eventueel zout en laat iets afkoelen voor je het goed door elkaar kneedt. Verdeel het gehaktmengsel in de vorm en druk goed aan, dek af met het uitstekende spek. Bak ca. 35 min. in de oven. Haal uit de oven, keer om op de met bakpapier beklede bakplaat, verwijder de tulbandvorm en bak nog 15 min.
- Verwarm ondertussen de pan met de rest van het sjalottenmengsel op middelhoog vuur en voeg de cranberry’s toe. Bak 5 min. en blus af met de rode wijn. Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg de suiker toe en breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Kook 10 min. met de deksel op de pan op laag vuur.
- Leg de krans op een schaal en verdeel de cranberrysaus erover. Bestrooi met de rest van de tijm en verkruimel de frambozen erboven.
De beste kerstproducten, zo in huis
Meer inspiratie
Kerst per menugang
Vegetarische kerst
Meer feestelijk eten