Aardappelpuree

De beste aardappelpuree is luchtig, smeuïg én romig. Ontdek onze slimste tips en trucs om deze kerst zonder moeite de perfecte puree op tafel te zetten. Eens wat anders? Maak ‘m met zoete aardappel of mix er groente doorheen.

Ingrediënten

Bereiding

Wat is lekker bij aardappelpuree?

Wat is lekker bij aardappelpuree?

Aardappelpuree is vanwege z’n neutrale smaak lekker met bijna alles. Van hachee tot een stukje vis en van groenten uit de oven tot vegetarisch gehakt: het kan allemaal. Je kunt de puree ook goed gebruiken om een ovenschotel mee af te dekken of het gebruiken als basis voor aardappelkoekjes.

Hoe kun je variëren met aardappelpuree?

Hoe kun je variëren met aardappelpuree?

Je kunt eindeloos variëren met aardappelpuree. Vervang bijvoorbeeld een deel van de aardappelen eens door groente, zoals knolselderij, avocado of zoete aardappel. Zo is de puree wat lichter en krijg je gemakkelijk nóg meer groente binnen. Je kunt ‘gewone’ aardappelpuree ook gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Roer er wat geraspte kaas doorheen, voeg een beetje truffeltapenade toe of breng op smaak met citroenrasp of -sap.

Aardappelpuree: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelpuree: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje waarin je de puree invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Wil je de puree weer opwarmen? Laat hem dan een dag van tevoren ontdooien in de koelkast en warm op in een steelpan of magnetron. Roer regelmatig en voeg eventueel een extra scheutje melk en klontje boter toe. Of warm de puree op in de oven. Verwarm de oven voor op 180 ºC, dek de aardappelpuree af met aluminiumfolie en warm in ca. 20 minuten op. Voor een knapperig korstje laat je de aluminiumfolie weg en bestrooi je de puree met een mengsel van paneermeel en geraspte kaas.

Puree maken

Wil je aardappelpuree maken, maar weet je niet hoe dit moet? Allerhande legt het je uit in deze video. Puree maken op deze manier lukt altijd. 

Aardappelpuree maken
Stap 1: Gebruik kruimige aardappelen. Bij voorkeur Eigenheimers, want die zijn het beste als je puree maken wilt. Schil de aardappelen. Halveer de grotere aardappelen, zodat ze ongeveer even groot zijn, dan zijn...

03:22

Direct aan de slag

Meer aardappelen