Boterkoek recepten
Niets lekkerder bij de koffie dan verse boterkoek die net uit de oven komt. Wist je dat je slechts 5 ingrediënten (plus een beetje kraanwater) nodig hebt om boterkoek te maken? Snel aan de slag dus met deze Hollandse klassieker!
![Boterkoek maken Boterkoek maken](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD139598_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Boterkoek maken
- Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes. Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
- Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee. Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat. Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.