Meng de bloem, het zout, de gist, 2 el olie en 180 ml handwarm water in een ruime kom.
Besprenkel het werkblad met 1/2 el olie en kneed het deeg hierop in 8 min. tot een licht kleverig en elastisch deeg. Besprenkel je werkblad tussendoor met wat olie als het deeg blijft kleven. Het deeg hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.
Vet de ruime kom in en leg het deeg erin. Laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Snijd de olijven in ringetjes.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olie. Neem het deeg uit de kom en leg op de bakplaat. Rek voorzichtig uit tot een lap van 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
Prik met je vinger gaatjes in het deeg (bijna tot de bodem). Besprenkel het deeg met de rest van de olie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en olijven. Bak de focaccia in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Serveer direct.
Italiaanse bijgerechten
Je gasten verrassen met een Italiaans diner? Echt uitpakken doe je met Italiaanse bijgerechten naast een hoofdgerecht zoals pasta. Van geroosterde aardappeltjes tot lekkere salades: hieronder vind je al onze Italiaanse bijgerechten. Buon appetito!
Focaccia met olijven
Ingrediënten
Aantal personen
250 gram patent tarwebloem | |
5 gram zout | |
7 gram gedroogde gist | |
4 eetlepel traditionele olijfolie | |
180 ml kraanwater | |
50 gram Kalamata-olijven zonder pit | |
0.5 theelepel grof zeezout | |
0.5 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden |

Wat zijn typische Italiaanse bijgerechten?
Italiaans avondje op de planning? Je diner is niet compleet zonder Italiaanse bijgerechten. In het Italiaans noem je bijgerechten ‘contorni’. Dit zijn vaak makkelijke gerechten die je naast een hoofdgerecht serveert. Goede voorbeelden zijn caponata, een salade caprese en geroosterde aardappelen. Ook lekker: zelf een tapenade of pesto maken!
Tomaat-broodsoep met basilicum (pappa al pomodoro)
Benvenuto in Italia met pappa al pomodoro! Deze Italiaanse gezonde tomaat-broodsoep is ideaal als maaltijdsoep. Meer dan tomaten, knoflook, ui, tomatenpuree, verse basilicum, olie en brood heb je niet nodig om je in het zonnige Toscane te wanen. 01:29
INGREDIËNTEN
300 g AH Liefde & Passie volkorenbrood (ongesneden)
3 el traditionele olijfolie
10 trostomaten
2 tenen knoflook (netje 250 g)
Uit de Italiaanse keuken
Meer Italiaans