Macarons

Oui, oui, macarons! Luchtig, zoet en onweerstaanbaar. Deze deftige koekjes van eiwitschuim vereisen wat baktechniek, maar zijn de moeite dubbel en dwars waard.

Ingrediënten

Bereiding

Wat zijn macarons?

Wat zijn macarons?

Macarons komen uit Frankrijk en zijn luchtige koekjes op basis van eiwit en gemalen amandelen. Ze worden aan elkaar geplakt met een vulling van bijvoorbeeld jam, notenpasta of een chocoladeganache. Hartig kan ook: met bijvoorbeeld een vulling van opgeklopte geitenkaas en basilicum.

Hoe maak je macarons?

Hoe maak je macarons?

Voor het maken van macarons begin je met het tekenen van rondjes op bakpapier, waarop je later het ‘beslag’ spuit. Zeef en meng de gemalen amandelen (of bijvoorbeeld hazel- of pistachenoten) met poedersuiker en voeg eiwit toe om een beslag te vormen. Dit heet ‘broyage’. Klop nu een ander deel eiwit stijf en maak een suikersiroop door suiker en water te verhitten tot 118 °C. Dit meet je met behulp van een keukenthermometer. Schenk de suikersiroop al kloppend bij het eiwitschuim, totdat het eiwit is afgekoeld tot 50 °C – ook dat meet je met de keukenthermometer. Dit stijve eiwit meng je voorzichtig met het amandelbeslag en spuit je met een spuitzak in de voorgetekende rondjes. Laat onafgedekt ongeveer 45 minuten staan, zodat het beslag een dun ‘huidje’ krijgt. Bak de koekjes ca. 20 minuten in een oven op 150 °C. Doe na 10 minuten de oven 5 seconden open en herhaal dit na 5 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Maak nu de vulling. Bestrijk de helft van de koekjes met de vulling en duw de andere helft van de koekjes er voorzichtig tegenaan.

Macarons: hoe bewaren en invriezen?

Macarons: hoe bewaren en invriezen?

Bewaar macarons altijd in de koelkast. Na het maken (of ontdooien) kun je ze hier tot een week bewaren . Eet ze het liefst op kamertemperatuur. Je kunt macarons ook invriezen: in een luchtdicht afgesloten bak zijn ze in de vriezer 3 maanden houdbaar. Het duurt buiten de koelkast 45 tot 60 minuten voordat ze ontdooid zijn.

Macarons

Macarons: oh la la! Geen haar op jouw hoofd die denkt aan zelf macarons maken? Think again! Macarons maken mag dan misschien een hels karwei lijken; in werkelijkheid valt het allemaal best wel mee. Volg dit recept tot in de puntjes en voor je het weet ligt er een batch van dit Franse gebakje op je keukentafel te shinen.

Ingrediënten voor macarons
100 g amandelmeel
65 g poedersuiker

00:59