- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Is ontbijtkoek gezond?
De meeste kant-en-klare ontbijtkoeken uit de supermarkt bevatten veel toegevoegd suiker, wat het tot een ongezonde snack maakt. Kijk daarom altijd goed op de verpakking!

Hoe maak je vegan ontbijtkoek?
Je kunt vegan (volkoren) ontbijtkoek maken door volkorenmeel of bloem te mengen met baksoda en koek- en speculaaskruiden of kaneel en kruidnagel. Daaraan voeg je een mengsel van gemalen dadels met ahornsiroop (of suiker), appelciderazijn en amandeldrink toe, eventueel samen met wat grofgehakte noten. Dit beslag giet je in een met bakpapier beklede cakevorm. Na 40 tot 45 minuten in het midden van de oven is je vegan ontbijtkoek klaar.

Waarom wordt ontbijtkoek gebruikt voor stoofvlees?
Ontbijtkoek wordt vaak gebruikt in stoofvlees (zoals Limburgs zoervleis) omdat het zorgt voor een lekkere, kruidige smaak én omdat de saus zo goed wordt gebonden. Als je niet van ontbijtkoek houdt, kun je ook boterhammen gebruiken om de saus mee te binden.

Ontbijtkoek: hoe bewaren en invriezen?
Zelfgebakken ontbijtkoek kun je in een luchtdichte bak of zak 4 dagen bewaren op kamertemperatuur. De koek wordt wel iets droger als je hem langer bewaart. Invriezen kan ook: in een luchtdichte bak of zak is ontbijtkoek 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien.