- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Hoe maak je stroopwafels?
Om stroopwafels te maken, maak je eerst het deeg en vervolgens de karamelsiroop. Als het deeg is gerezen, vorm je er bolletjes van, waarna je deze in ongeveer 1 minuut tussen een wafelijzer gaar en licht goudbruin bakt. Hierna steek je de wafel uit met een uitsteekring, en snijd je ’m met een scherp koksmes horizontaal doormidden. Schep 1 el siroop op het midden van één binnenkant, leg de helften weer op elkaar en druk zachtjes aan.

Waar komen stroopwafels vandaan?
Stroopwafels komen van oorsprong uit Gouda. Wanneer ze voor het eerst werden gebakken, weten we niet precies. Het oudst bekende recept stamt uit begin negentiende eeuw en bestaat uit twee dunne krokante wafeltjes met karamelsiroop ertussen. Pas later werd de stroopwafelvariant bedacht zoals we die nu kennen: een wat zachtere, doormidden gesneden wafel met stroop ertussen. Tegenwoordig worden deze stroopwafels in heel Nederland gemaakt en gegeten.

Stroopwafels: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Stroopwafels kun je op kamertemperatuur goed afgesloten in de verpakking of in een koektrommel bewaren tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Je kunt stroopwafels ook invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Warme stroopwafels? Leg ze op een kop warme thee, warm ze in 5 tot 8 seconden op 850 watt op in de magnetron of leg ze 2 tot 3 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Stroopwafels
Met stroopwafels is het altijd feest! We hebben allemaal wel een adresje voor de beste stroopwafels, maar wat nou als je ze de volgende keer zelf maakt? Als je het ons vraagt gaat er namelijk niks boven versgebakken, zelfgemaakte stroopwafels. Geen idee waar te beginnen? Volg deze how-to video en je bent binnen no-time een ster met stroopwafels!
INGREDIËNTEN
200 g ongezouten r...
01:15