Smelt de boter op laag vuur. Was en snijd het wit van de preien. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de sjalot. Bak de prei, aardappel en sjalot 5 min. op middelhoog vuur zonder ze bruin te laten worden. Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en laat 20 min. zacht koken.
Laat de soep iets afkoelen. Snipper de bieslook en roer de kookroom, melk en 2 el bieslook erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Als je een blender gebruikt, houd dan je hand op de deksel zodat de warme soep niet uit de mengbeker spat. Laat in minimaal 1 uur koud worden in de koelkast. Voeg eventueel een paar ijsblokjes toe.
Serveer de soep in glaasjes en garneer met de rest van de bieslook.
Romige koude preisoep (vichyssoise)
Klassiek Frans voorgerecht voor op de picknicktafel.
- bewaartipJe kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Perfect lunch- of picknickgerecht: neem de soep mee in een thermosfles.
Prei wassen
Instructievideo - 00:29 min.
Romige koude preisoep (vichyssoise)
Klassiek Frans voorgerecht voor op de picknicktafel.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_060019_220x162_JPG.jpg)
voorgerecht
6 personen
180 kcal
30 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Smelt de boter op laag vuur. Was en snijd het wit van de preien. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de sjalot. Bak de prei, aardappel en sjalot 5 min. op middelhoog vuur zonder ze bruin te laten worden. Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en laat 20 min. zacht koken.
Laat de soep iets afkoelen. Snipper de bieslook en roer de kookroom, melk en 2 el bieslook erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Als je een blender gebruikt, houd dan je hand op de deksel zodat de warme soep niet uit de mengbeker spat. Laat in minimaal 1 uur koud worden in de koelkast. Voeg eventueel een paar ijsblokjes toe.
Serveer de soep in glaasjes en garneer met de rest van de bieslook.
bewaartip:Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Perfect lunch- of picknickgerecht: neem de soep mee in een thermosfles.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
3 preien
1 iets kruimige aardappelen
1 sjalot
30 g ongezouten roomboter
500 ml kippenbouillon van tablet
1 gedroogde laurierblaadjes
250 ml kookroom light
250 ml halfvolle melk
3 el verse bieslook
Dit heb je nodig
blender of staafmixer