Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.
Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.
Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.
Belgische wafels
Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder.
- algemeenToppings: slagroom en poedersuiker zijn traditioneel en warme kersen met slagroom zie je ook vaak. Maar je kunt ook experimenteren met hartige toppings, of zelfs met een mix van zoet en hartig.
- variatietipIdee voor toppings: ricotta, rauwe ham, wat honing en gehakte gezouten pecannoten.
- variatietipIdee voor toppings: gepocheerd of zachtgekookt eitje, gegrilde groene-aspergetips en Parmezaan-flinters.
- variatietipIdee voor toppings: crème fraîche, gerookte zalm, kappertjes en fijngesneden rode ui.
- variatietipIdee voor toppings: uitgebakken spek, wat boter, blauwe bessen en een beetje ahornsiroop.
- variatietipIdee voor toppings: karamelijs & plakjes gebakken banaan.
Belgische wafels met zoete en hartige toppings
Instructievideo - 00:34 min.
Belgische wafels
Van zichzelf is deze wafel al heel lekker, maar met over-de-top-toppings nóg lekkerder.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_109550_220x162_JPG.jpg)
12 porties
370 kcal
25 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk en het water in een steelpan tot lauwwarm. Meng de bloem, gist en vanillesuiker in een grote kom. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag.
Smelt de boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits de eieren. Voeg de dooiers en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.
Verhit het wafelijzer. Vet de platen in met de olie. Schep met een soeplepel beslag op de onderste platen. Sluit het ijzer en bak de 2 wafels in 4 min. goudbruin en gaar. Bak zo nog 10 wafels.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Serveer de wafels met het amandelschaafsel, de vlaaivulling, slagroom en chocoladesaus.
algemeen:Toppings: slagroom en poedersuiker zijn traditioneel en warme kersen met slagroom zie je ook vaak. Maar je kunt ook experimenteren met hartige toppings, of zelfs met een mix van zoet en hartig.
variatietip:Idee voor toppings: ricotta, rauwe ham, wat honing en gehakte gezouten pecannoten.
variatietip:Idee voor toppings: gepocheerd of zachtgekookt eitje, gegrilde groene-aspergetips en Parmezaan-flinters.
variatietip:Idee voor toppings: crème fraîche, gerookte zalm, kappertjes en fijngesneden rode ui.
variatietip:Idee voor toppings: uitgebakken spek, wat boter, blauwe bessen en een beetje ahornsiroop.
variatietip:Idee voor toppings: karamelijs & plakjes gebakken banaan.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 12 porties)
250 ml halfvolle melk
250 ml water
350 g bloem
14 g droge gist
16 g vanillesuiker
100 g ongezouten roomboter
2 middelgrote eieren
½ tl zout
3 el arachideolie
2 el amandelschaafsel
430 g Hak taart & vlaaifruit kersen in blik
500 ml opgeklopte slagroom in beker
6 el chocolade dessertsaus
Dit heb je nodig
schone theedoek
bakkwast
wafelijzer