Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de boter in blokjes. Doe de boter, basterdsuiker, bloem en 1 tl citroenrasp in een kom. Wrijf met koele handen de boter door het suiker-bloemmengsel, zodat een fijn kruim ontstaat en er geen grote stukjes boter meer over zijn. Vorm tot een samenhangende deegbal. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het 60 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg in delen uit tot 0.5 cm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes hartjes uit het deeg. Kneed het overgebleven deeg tot een bal en leg in folie ingepakt terug in de koelkast.
Leg de koekjes met een paar centimeter ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ca. 11-13 min. gaar en lichtbruin in de oven. Keer de bakplaat halverwege. Laat afkoelen. Herhaal met de rest van het deeg.
Hart onder de riem koekjes
Wie kan deze zelfgebakken koekjes hart gebruiken?
- variatietipWil je de koekjes nog mooier maken? Roer een glazuur van 250 g poedersuiker en 1.5 el citroensap. Je kunt het glazuur eventueel een kleur geven met druppeltjes kleurstof. Doe het glazuur in een spuitzak en versier de koekjes zoals je wilt, of gebruik de achterkant van een theelepel om de hartjes helemaal te bedekken met een dun laagje glazuur. Laat de glazuurlaag 30 min. drogen. Je kunt voor het versieren ook kant-en-klaar glazuur en/of decoratiestiften gebruiken.
- kookstaptipHet maken van het deeg gaat ook heel gemakkelijk in de keukenmachine. Meng dan de ingrediënten in de keukenmachine tot deegkruimels, neem het deeg uit de kom en kneed het kort tot een samenhangende deegbal.
- algemeenVerpak de koekjes in een (zelfgemaakt) doosje of een versierde trommel met een mooie strik en/of zelfgemaakt kaartje.
Hart onder de riem koekjes
Wie kan deze zelfgebakken koekjes hart gebruiken?
24 porties
30 kcal
25 min. bereiden
1 uur wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de boter in blokjes. Doe de boter, basterdsuiker, bloem en 1 tl citroenrasp in een kom. Wrijf met koele handen de boter door het suiker-bloemmengsel, zodat een fijn kruim ontstaat en er geen grote stukjes boter meer over zijn. Vorm tot een samenhangende deegbal. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het 60 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg in delen uit tot 0.5 cm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes hartjes uit het deeg. Kneed het overgebleven deeg tot een bal en leg in folie ingepakt terug in de koelkast.
Leg de koekjes met een paar centimeter ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ca. 11-13 min. gaar en lichtbruin in de oven. Keer de bakplaat halverwege. Laat afkoelen. Herhaal met de rest van het deeg.
variatietip:Wil je de koekjes nog mooier maken? Roer een glazuur van 250 g poedersuiker en 1.5 el citroensap. Je kunt het glazuur eventueel een kleur geven met druppeltjes kleurstof. Doe het glazuur in een spuitzak en versier de koekjes zoals je wilt, of gebruik de achterkant van een theelepel om de hartjes helemaal te bedekken met een dun laagje glazuur. Laat de glazuurlaag 30 min. drogen. Je kunt voor het versieren ook kant-en-klaar glazuur en/of decoratiestiften gebruiken.
kookstaptip:Het maken van het deeg gaat ook heel gemakkelijk in de keukenmachine. Meng dan de ingrediënten in de keukenmachine tot deegkruimels, neem het deeg uit de kom en kneed het kort tot een samenhangende deegbal.
algemeen:Verpak de koekjes in een (zelfgemaakt) doosje of een versierde trommel met een mooie strik en/of zelfgemaakt kaartje.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
1 citroen
90 g ongezouten roomboter
60 g witte basterdsuiker
125 g tarwebloem
¼ tl zout
Dit heb je nodig
deegroller
uitsteekvormpje hart
bakpapier