Verwarm de honing en de boter in een kleine steelpan op laag vuur. Haal van het vuur wanneer de boter gesmolten is en schenk in de mengkom van de staande mixer. Laat het mengsel 10 min. afkoelen in de koelkast.
Haal het honing-botermengsel uit de koelkast en zeef de bloem, baksoda, bakpoeder en koek- en speculaasmix erboven. Mix in 2-3 min. tot een plakkerig deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het deeg uit de koelkast en vorm er met vochtige handen 18 balletjes (per 18 stuks) van. Bekleed de bakplaten met bakpapier en leg op elke bakplaat 9 balletjes (per 18 stuks) deeg. Bak 1 bakplaat tegelijk. Bak de lebkuchen 10 min. in het midden van de oven. Haal de koekjes uit de oven en laat 15 min. afkoelen op de bakplaat. Plaats de koekjes op een rek en laat nog 30 min. afkoelen. Bak ondertussen op dezelfde manier de laatste 9 koekjes.
Smelt de chocolade al roerend au bain-marie. Doop de lebkuchen deels in de chocolade en leg ze op een snijplank. Laat 30 min. in de koelkast opstijven.
Bespuit met de goudspray en laat nog 30 min. in de koelkast opstijven.
Lebkuchen met gouden chocolade
Lebkuchen is gebak om voor te leven. Zeker als ie ook nog eens een gouden randje van chocolade heeft.
- bereidingstipLebkuchen kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar ze in een afgesloten doos.
- bereidingstipGeen 2 bakplaten? Bekleed dan een ovenrooster met aluminiumfolie. Leg daar vervolgens het bakpapier op.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Lebkuchen met gouden chocolade
Lebkuchen is gebak om voor te leven. Zeker als ie ook nog eens een gouden randje van chocolade heeft.
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD171631_220x162_JPG.jpg)
18 porties
175 kcal
20 min. bereiden
3 uur wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de honing en de boter in een kleine steelpan op laag vuur. Haal van het vuur wanneer de boter gesmolten is en schenk in de mengkom van de staande mixer. Laat het mengsel 10 min. afkoelen in de koelkast.
Haal het honing-botermengsel uit de koelkast en zeef de bloem, baksoda, bakpoeder en koek- en speculaasmix erboven. Mix in 2-3 min. tot een plakkerig deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het deeg uit de koelkast en vorm er met vochtige handen 18 balletjes (per 18 stuks) van. Bekleed de bakplaten met bakpapier en leg op elke bakplaat 9 balletjes (per 18 stuks) deeg. Bak 1 bakplaat tegelijk. Bak de lebkuchen 10 min. in het midden van de oven. Haal de koekjes uit de oven en laat 15 min. afkoelen op de bakplaat. Plaats de koekjes op een rek en laat nog 30 min. afkoelen. Bak ondertussen op dezelfde manier de laatste 9 koekjes.
Smelt de chocolade al roerend au bain-marie. Doop de lebkuchen deels in de chocolade en leg ze op een snijplank. Laat 30 min. in de koelkast opstijven.
Bespuit met de goudspray en laat nog 30 min. in de koelkast opstijven.
bereidingstip:Lebkuchen kun je 2 dagen van tevoren maken. Bewaar ze in een afgesloten doos.
bereidingstip:Geen 2 bakplaten? Bekleed dan een ovenrooster met aluminiumfolie. Leg daar vervolgens het bakpapier op.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 18 porties)
200 ml honing
85 g ongezouten roomboter
200 g tarwebloem
½ tl baksoda
1 tl bakpoeder
4 tl koek- en speculaaskruiden
200 g pure chocolade
1 flesje gold glitterspray
Dit heb je nodig
staande mixer met bisschopshaak
vershoudfolie
bakpapier
bakplaten