Kneus de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de kardemomzaadjes, het korianderzaad, komijnzaad en de peperkorrels 4-5 min tot ze iets verkleuren en beginnen te geuren. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Breek de kaneel in stukken en doe in de pan. Voeg de laurier en kruidnagels toe en rooster 2-3 min. Doe alles in de kleine keukenmachine of koffiemolen en maal tot een fijn poeder.
Rasp (per kruidenmix voor 6 porties) 1 tl nootmuskaat. Meng de paprikapoeder, gemberpoeder, cayennepeper en nootmuskaat erdoor.
Garam masala zelf maken
Garam masala is een bekend Indiase specerijenmengsel. Deze mix verschilt per gerecht, regio en zelfs familie. In dit recept maak je o.a. het met kardemom, koriander en kaneel. Lekker in een curry, als marinade of om je sausje een oppepper te geven.
- algemeenLekker in Indiase gerechten.
- algemeenDit recept is goed voor 38 g (6 el) specerijenmix. De voedingswaarden zijn per eetlepel (1 portie) berekend.
- bewaartipLiefst direct gebruiken anders goed afgesloten op kamertemperatuur bewaren. Specerijen verliezen na het roosteren en malen na enige tijd hun smaak. Je kunt er ook voor kiezen om de specerijen zonder roosteren en malen te mixen en pas voor gebruik te roosteren.
- achtergrondinfoMasala is de algemene benaming voor Indiase specerijenmengsels. Garam masala is een van de bekendste. Deze mix aan kruiden en specerijen verschilt per gerecht, regio en zelfs familie. Specerijen en kruiden die veel gebruikt worden zijn: korianderzaad, komijnzaad, kardemom, kaneel, laurier, kruidnagel en nootmuskaat. Gebruik het liefst hele ongeroosterde specerijen die je zelf roostert en maalt.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Garam masala zelf maken
Garam masala is een bekend Indiase specerijenmengsel. Deze mix verschilt per gerecht, regio en zelfs familie. In dit recept maak je o.a. het met kardemom, koriander en kaneel. Lekker in een curry, als marinade of om je sausje een oppepper te geven.
6 porties
25 kcal
5 min. bereiden
Aan de slag
Kneus de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de kardemomzaadjes, het korianderzaad, komijnzaad en de peperkorrels 4-5 min tot ze iets verkleuren en beginnen te geuren. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Breek de kaneel in stukken en doe in de pan. Voeg de laurier en kruidnagels toe en rooster 2-3 min. Doe alles in de kleine keukenmachine of koffiemolen en maal tot een fijn poeder.
Rasp (per kruidenmix voor 6 porties) 1 tl nootmuskaat. Meng de paprikapoeder, gemberpoeder, cayennepeper en nootmuskaat erdoor.
algemeen:Lekker in Indiase gerechten.
algemeen:Dit recept is goed voor 38 g (6 el) specerijenmix. De voedingswaarden zijn per eetlepel (1 portie) berekend.
bewaartip:Liefst direct gebruiken anders goed afgesloten op kamertemperatuur bewaren. Specerijen verliezen na het roosteren en malen na enige tijd hun smaak. Je kunt er ook voor kiezen om de specerijen zonder roosteren en malen te mixen en pas voor gebruik te roosteren.
achtergrondinfo:Masala is de algemene benaming voor Indiase specerijenmengsels. Garam masala is een van de bekendste. Deze mix aan kruiden en specerijen verschilt per gerecht, regio en zelfs familie. Specerijen en kruiden die veel gebruikt worden zijn: korianderzaad, komijnzaad, kardemom, kaneel, laurier, kruidnagel en nootmuskaat. Gebruik het liefst hele ongeroosterde specerijen die je zelf roostert en maalt.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
3 kardemompeulen
4 el korianderzaad
1½ el komijnzaad
1 tl zwarte peperkorrel
1 kaneelstokje
1 laurierblad
1 tl kruidnagel
1 hele nootmuskaat
1 el paprikapoeder
1 el gemberpoeder
1 tl cayennepeper
Dit heb je nodig
kleine keukenmachine