Voorbereiden zoete bolletjes: Citroen schoonboenen, schil raspen. Dadels ontpitten. Dadels en vijgen klein snijden. Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken. In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
Voorbereiden hartige bolletjes: Olijven en gedroogde tomaten klein snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C. Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken. Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren. Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen. Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
Zoete en hartige oliebolletjes
- algemeenVervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten. Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.
Zoete en hartige oliebolletjes
![](https://static.ah.nl/static/recepten/img_076250_220x162_JPG.jpg)
25 porties
130 kcal
1 uur 20 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Voorbereiden zoete bolletjes: Citroen schoonboenen, schil raspen. Dadels ontpitten. Dadels en vijgen klein snijden. Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken. In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
Voorbereiden hartige bolletjes: Olijven en gedroogde tomaten klein snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C. Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken. Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren. Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen. Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
algemeen:Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten. Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
(Op basis van 25 porties)
0 zoete vulling:
½ citroen
75 g dadels
75 g gedroogde vijgen
75 g pistachenoten
1 pak mix voor oliebollen
1 tl koenjit
4 el poedersuiker
1 el koekkruiden
0 hartige vulling:
60 g zwarte olijven zonder pit
8 gedroogde tomaatjes
1 teentje knoflook
1 zakje gebakken spekjes
1 el gedroogde oregano
100 ml droge witte wijn
100 g geraspte Parmezaanse kaas
0 olie om te frituren
Dit heb je nodig
mixer
plasticfolie
keukenpapier