- 1
- 2
- 3
Op een feestelijke avond als oudejaarsavond heb je misschien geen zin om lang in de keuken te staan. Kies dan bijvoorbeeld voor ovenpasta, hartige taart of rijk belegde plaatpizza. Zorg vooral dat er nog ruimte over is voor het volgende deel van het feest: de hapjes! Wat bijna iedereen lekker vindt is brood met dips. Maak bijvoorbeeld zelf muhammara, eiersalade en vegan roomkaas. Hartige broodjes van bladerdeeg zijn ook altijd een goed idee, zoals deze met zalm en spinazie, of good old mini-saucijzenbroodjes. Traditiegetrouw drink je op oudejaarsavond bubbels, zoals champagne of prosecco, waarvan er ook steeds betere alcoholvrije varianten zijn.
Héél belangrijk bij oliebollen bakken: gloeiend hete olie. Anders dan veel mensen denken heb je niet per se een frituurpan nodig om oliebollen te bakken: het kan gewoon in een open pan. Zorg dan met behulp van een keukenthermometer dat de olie echt 180 °C is. Je kunt ook testen of de olie al op temperatuur is door de achterkant van de houten lepel in de olie te steken. Als er belletjes ontstaan rondom de lepel, is de olie heet genoeg. Een ijsbolschep is handig om mooi gelijke oliebollen te maken. Schep in een vloeiende beweging van onder in de beslagkom langs de zijkant naar boven. Strijk overtollig beslag af aan de rand van de kom. Je kunt naturel oliebollen maken, maar ook krenten, rozijnen of stukjes appel toevoegen. Je kunt zelfs hartige oliebollen maken met kaas.
Glühwein maak je het liefst al begin van de middag of zelfs de dag voor oudejaarsdag. Dan kunnen de smaken lekker intrekken. Zet rode (of witte) wijn op met verschillende smaakmakers zoals kaneel, kruidnagel en sinaasappel en laat het op heel laag vuur minimaal een kwartier trekken. Je kunt de glühwein op de avond zelf opwarmen en warmhouden op het vuur, maar doe dat het liefst op een warmhoudplaatje zodat de wijn niet te heet wordt. Je kunt het ook in een grote thermoskan warm houden.
Kniepertjes bakken? Deze oer-Hollandse wafeltjes eet je traditioneel rondom nieuwjaar, maar met kerst zijn ze uiteraard net zo knapperig en lekker! In deze how to leren we je stap voor stap hoe je ze perfect kunt bakken. Haal je kniepertjes-ijzer of oubliehoorn-ijzer voor de dag en ga aan de slag!
INGREDIËNTEN
150 g ongezouten roomboter
2 middelgrote eieren
8 g vanillesuiker
200 g witte ba...
00:41
39
0,75 l
Moët & Chandon Champagne brut impérial
1
0,75 l
AH Glühwein
2
12 stuks
AH Mini saucijzenbroodjes
1
per stuk
AH Frans stokbrood
2
150 g
AH Eiersalade met bieslook
2
175 g
AH Aioli
Oud en nieuw
Aantal porties
100 gram halfvolle melk | |
1.4 gram gedroogde gist | |
0.4 eetlepel suiker | |
20 gram rozijnen | |
10 gram krenten | |
100 gram bloem | |
0.1 theelepel zout | |
0.2 middelgroot scharrelei | |
400 ml arachideolie | |
0.2 eetlepel poedersuiker |
staande mixer met deeghaken
ijsbolletjeslepel
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat de rozijnen en krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit en dep droog met een schone theedoek.
Zeef in een ruime kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie. Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in ca. 7 min. goudbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.
Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.