- 1
- 2
- 3
Een scroppino is een soort spoom: een drankje van sorbetijs en mousserende wijn om de smaakpapillen te neutraliseren tijdens een diner met meerdere gangen. Een scroppino wordt gemaakt van citroenijs, mousserende wijn en wodka. Omdat de scroppino van origine Italiaans is (sgroppino), wordt hij doorgaans met prosecco gemaakt. Als je een andere mousserende wijn in huis hebt, kun je die ook prima gebruiken. Doordat het feestelijke drankje vrij zoet is, wordt het vaak als neutralisator voorafgaand aan het dessert geserveerd. Soms zelfs als vervanging van het dessert!
Er is geen verschil tussen scroppino of scroppino, het zijn gewoon twee varianten om hetzelfde drankje mee aan te duiden. De Italiaanse spelling is scroppino, buiten Italië wordt vaak scroppino geschreven. Leuk weetje: sommige bronnen zeggen dat scroppino komt van ‘maak de knoop los’, iets wat we na een zware maaltijd allemaal weleens hebben willen doen.
Een klassieke scroppino maak je met citroensorbetijs, wodka en prosecco, maar voel je vooral vrij om erop los te experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld een andere smaak sorbetijs of voeg kruiden toe. Voordat je het weet zit je dan aan de frambozenscroppino, gingerscroppino of aardbeienscroppino. Cheers!
Cocktails om zelf te maken. Zoals een sgroppino, bubbelend fris met prosecco en wodka.
Sgroppino maken:
Zet 500 milliliter prosecco, 100 milliliter wodka en 8 champagneflûtes 3 uur van tevoren in de koelkast.
Mix-it!
Snijd van 1 limoen 8 dunne schijfjes en snijd ze tot de helft in. Doe 1 liter citroensorbetijs in een kom. Klop met een mixer beetje bij b...
01:20
7
0,75 l
AH Excellent Selectie prosecco
0
per stuk
AH Limoen
1
0,5 l
AH Sorbetijs citroen
1
0,5 l
AH Sorbetijs bosvruchten
Aantal personen
250 ml prosecco | |
50 ml wodka | |
0.5 limoen | |
500 ml citroensorbetijs |
champagneflûtes
Zet de prosecco, wodka en champagneflûtes 3 uur van tevoren in de koelkast. Snijd van de limoen 8 dunne schijfjes en snijd ze tot de helft in.
Doe het citroensorbetijs in een kom. Klop met een mixer beetje bij beetje de prosecco en wodka erdoor. Schenk de sgroppino in de glazen en steek een limoenschijfje op elk glas. Serveer direct.