Focaccia is een Italiaans platbrood. Het deeg voor focaccia lijkt op dat voor pizza. Oorspronkelijk komt focaccia uit de regio Ligurië, maar het wordt in heel Italië gegeten. De meest klassieke versie heeft alleen rozemarijn en grof zeezout als topping, maar er zijn talloze variaties. Zo kun je focaccia maken met bijvoorbeeld olijven, druiven of tomaatjes.
Focaccia is lekker bij een borrel, maar vanwege z’n absorberende vermogen ook juist bij de maaltijd. Want zo verspil je geen druppel saus van bijvoorbeeld je pasta of stoofgerecht. Ideaal! Focaccia kun je ook heel goed eten als lunch. Beleg bijvoorbeeld met geitenkaas en gegrilde paprika of met Parmaham en mozzarella.
Focaccia is vers het allerlekkerst. Wil je het toch bewaren, doe het dan in een goed afgesloten bak en bewaar het maximaal 3 dagen op kamertemperatuur. Je kunt het de dagen nadat je het gebakken hebt nog even knapperig maken in de oven door het te besprenkelen met water en het ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C op te warmen. In een goed afgesloten bak of zak is focaccia in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het brood de avond voor gebruik uit de vriezer en warm het eventueel nog even op zoals hierboven beschreven.
Je kunt focaccia beleggen met van alles. Het is afhankelijk van wat er is toegevoegd aan het brood zelf, maar over het algemeen is hartig beleg het best passend. Denk aan mozzarella, tomaat en basilicum, Parmaham, rucola en olijfolie of gegrilde groenten en hummus. Avocado, pesto en kropsla is ook een goede combinatie. Verder is focaccia perfect om het allerlaatste beetje pastasaus mee van je bord te krijgen. Serveer het dus net als in Italië eens bij een bordje pasta!