- 1
- 2
- 3
Cheesecake is een vaak zoete taart bereid met zachte (room)kaas en een bodem van verkruimelde koekjes met gesmolten boter. De taart schijnt te zijn ontstaan in het oude Griekenland, waar ‘ie geserveerd werd tijdens de eerste editie van de Olympische Spelen. Inmiddels kennen veel landen een eigen variant, en hoewel ze na vertaling op hetzelfde neerkomen, worden ze allemaal net even anders gemaakt. Zo eet je in Amerika de alom bekende New York cheesecake, is het gros van Nederland dol op kwarktaart en eten onze oosterburen Käsekuchen.
Veelgebruikt en in vrijwel elke cheesecake toepasbaar is ‘basis’ verse roomkaas – bij velen bekend onder het merk Philadelphia. Maar cheesecake kun je maken met verschillende soorten (room)kaas. Denk aan monchou, mascarpone en ricotta. En hoewel kwark geen kaas is, kun je deze ook prima in jouw taart verwerken, mits je hem verstevigt met bijvoorbeeld gelatine. Houd het volgende in je achterhoofd: mascarpone is romig en smeuïg, ricotta zacht en iets korrelig en monchou vrij stevig.
Een cheesecake kun je 1 dag bewaren in de koelkast. Een gebakken cheesecake kun je, eerst afgekoeld en eventueel voorgesneden, tot 1 maand in de vriezer bewaren. Laat een no bake cheesecake eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries ’m daarna pas in. Deze is dan ook tot 1 maand houdbaar.
Sluit een feestelijk diner af met een spetterend dessert. Met deze frisse cranberrycheesecake verover je menig toetjesfan. Met de handige stap-voor-stap receptvideo van Allerhande zie je hoe je dit nagerecht op tafel zet.
Cranberrycheesecake maken:
Laat 50 gram boter buiten de koelkast zacht worden. Bedek de bodem van een springvorm met een doorsnede van 22 centimeter met bakpapier. Verwarm de oven voor op...
02:40
Aantal personen
66.67 gram digestive koekjes | |
33.33 gram ongezouten roomboter | |
0.33 theelepel gemalen kaneel | |
0.33 vanillestokje | |
200 gram MonChou | |
0.67 eetlepel tarwebloem | |
58.33 gram witte basterdsuiker | |
1 middelgroot ei | |
41.67 gram crème fraîche |
springvorm (Ø 20 cm, ingevet)
keukenmachine
Verwarm de oven voor op 120 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de biscuits in de keukenmachine fijn. Smelt de boter. Doe de gemalen koekjes in een kom en roer de boter en kaneel erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng samen met de roomkaas, bloem, suiker, eieren en crème fraîche in de keukenmachine tot een egale massa.
Schep in de vorm en strijk glad. Bak ca. 1 uur en 45 min. in het midden van de oven. De cheesecake is klaar als de buitenkant stevig is en het midden nog niet. Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de cheesecake voor het serveren minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.