- 1
- 2
- 3
Glühwein, mulled wine in het Engels, is rode of witte wijn die wordt verwarmd met winterse specerijen en citrus – vaak sinaasappel. Soms wordt de drank gezoet met suiker of honing, of aangevuld met een sterke drank zoals likeur of gin. Kies als basis voor een eenvoudige, stevige, volle wijn zoals merlot of shiraz. Verwarm de wijn zachtjes met de verschillende specerijen, maar verhit de drank niet boven de 70 °C. Als je de glühwein laat koken, verdampt namelijk een deel van de alcohol (niet alles, want ook na uren koken zit er nog alcohol in). Bovendien krijgt de wijn meer smaak van de specerijen als je hem op lage temperatuur laat trekken.
Specerijen die vaak gebruikt worden in glühwein, zijn kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen – vaak sinaasappel of citroen. Soms worden ook jeneverbessen, kardemom of anijszaadjes gebruikt.
De volle, zoete, kruidige smaak van glühwein doet het goed bij hapjes met stevige smaken. Maak bijvoorbeeld deze kerstkrans van knakworsten en bladerdeeg, of serveer de wijn bij verschillende soorten bruschette (geroosterd brood met verschillende toppings). Glühwein is ook lekker bij een kaasplank met uitgesproken smakende kazen, waar je dunne crackers bij eet om tussendoor de smaak te neutraliseren. Maar ook in combinatie met good old oliebollen: klassiek zoet of zelfs hartig!
Glühwein maken? Dat doe je vanaf nu gewoon zelf! Want bij een winterse borrel of een winter-bbq hoort natuurlijk glühwein, maar ook met Kerstmis smaakt dit warme drankje erg goed. Hoe mooi zou het zijn als het dan ook nog sneeuwt en je buiten bij het vuur kunt proosten? Wij dromen van een witte kerst. Nu alleen nog de glühwein maken, maar dat gaat helemaal lukken met dit recept!
INGREDIËNTEN
...
00:34
Aantal personen
1 handsinaasappel | |
750 ml Spätburgunder | |
1 kaneelstokje | |
3 steranijsjes | |
4 kruidnagels | |
2 eetlepel vloeibare honing |
Boen de sinaasappel goed schoon en snijd deze in plakjes.
Giet de wijn in een ruime pan. Voeg de sinaasappel, het kaneelstokje, steranijs en de kruidnagels bij de wijn. Verwarm het mengsel in ca 10 min. zachtjes tot het begint te dampen (de wijn is dan ca. 70 °C), maar houd het vuur vervolgens laag. Boven de 78 °C begint de alcohol namelijk te verdampen.
Laat de smaken minimaal 15 min. in de wijn trekken. Zeef de glühwein, voeg de honing toe, roer goed en serveer direct.