- 1
- 2
- 3
De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten. Oudere kazen smelten minder goed en zijn daardoor minder geschikt. Wil je meer smaakvariatie? Gebruik dan een combinatie van mildere kazen zoals belegen Goudse kaas en pittigere kazen zoals blauwe kaas. Tip van Allerhande: rasp de kazen voordat je ze verwerkt, zo smelten ze beter!
Behalve het klassieke stokbrood zijn er nog veel meer lekkere dips om te serveren bij kaasfondue. Zo zijn groenten ook heel lekker om in de kaas te dopen. Weinig tijd? Rauwe groenten zoals bleekselderij, tomaten, radijsjes en geschrapte wortels zijn niet alleen lekker en snel klaar, ze zorgen ook voor extra kleur op tafel. Heb je meer tijd? Vul de tafel ook met gekookte of geroosterde groenten zoals bloemkool, broccoli, champignons of pompoen. Aardappeltjes, gehaktballetjes en soepstengels zijn trouwens ook top om te dippen in de gesmolten kaas. Zo is er voor iedereen wat lekkers!
Je kunt variëren met de soort kaas, drank, kruiden en smaakmakers in kaasfondue. Vaak wordt droge witte wijn gebruikt. Het zuur van de wijn zorgt ervoor dat de kaasfondue een mooi homogeen mengsel vormt. Naast wijn kun je bier, cider, melk of appelsap gebruiken om je kaasfondue op smaak te brengen. De soort kaas is de grootste smaakbepaler. Zin in een kaasfondue met pit? Kies voor blauwe kaas zoals gorgonzola. Of ga eens voor een fondue met geitenkaas, net wat anders en ook erg lekker. Wil je extra diepgang? Breng de fondue op smaak met truffel(tapenade), verse kruiden of mosterd.
Doorgaans is witte wijn het lekkerst bij kaasfondue. Maar dat is natuurlijk nogal een breed begrip, want gha je dan voor chardonnay, sauvignon of misschien zelfs bubbels? Lees er uitgebreid over in het blog 'Wijn bij kaasfondue'.
Is 'wat eten we vandaag?' bij jou ook altijd de vraag? Tijd voor kaasfondue! Vooral in de koudere maanden gaat er niets boven een dampende pan met gesmolten kaas. Deze Zwitserse kaasfondue met gruyère en emmentaler geeft je het gevoel van après ski, Sinterklaas en je verjaardag tegelijk. Dippen maar!
Kaas smelten
Rasp 500 g Zwitserse gruyère 48+ en 300 g emmentaler 4...
00:25
Aantal personen
116.67 gram snoepgroente paprikamix | |
0.67 romanesco | |
0.67 Liefde & Passie stokbrood meergranen | |
166.67 gram snoepgroente tomaten | |
266.67 gram koelverse bloemkoolroosjes | |
266.67 gram Zwitserse kaasfondue | |
133.33 ml droge witte wijn | |
66.67 gram Franse roombrie 60+ | |
50 gram verse geitenkaas blanc | |
50 gram Blue d'Auvergne blauwaderkaas 50+ | |
73.33 ml AH Excellent balsamico & ui-chutney | |
73.33 ml AH Excellent chutney gluhwein |
AH Excellent tweedelige serveertoren
doosje cocktailprikkers
kaasfonduepan
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de snoeppaprika’s in de lengte. Snijd de romanesco in roosjes en het stokbrood in blokjes van 2 cm. Prik de stukjes snoeppaprika, de romanesco, het brood, de snoeptomaatjes en bloemkool met de cocktailprikkers op de serveertoren.
Maak de kaasfondue met de wijn volgens de aanwijzingen op de verpakking in de fonduepan. Leg de losse kaasjes in de kaasfondue. Bak 5-10 min. in de oven tot de kaasjes zacht zijn, maar niet helemaal gesmolten.
Haal de kaasfondue uit de oven en hou warm op het warmhoudplaatje.