- 1
- 2
- 3
Stamppot – ook bekend als stamp of stoemp – wordt gemaakt op basis van aardappelen en groente. Daarom zijn er ook zo veel varianten te bedenken, want je kunt bijna alle groentesoorten wel door de gekookte aardappelen stampen.
De bekendste stamppotten? Boerenkoolstamppot, stamppot andijvie, hutspot, zuurkoolstamppot en natuurlijk hete bliksem. Hollandser kan bijna niet, maar we geven er wel graag een andere draai aan. Wist je bijvoorbeeld dat je van hutspot ook wafels kunt maken? Of geef eens een Thaise twist aan boerenkoolstamppot met Thaise curry en kokosmelk in de aardappelpuree.
Stamppot bewaren doe je het best door het eerst – 2 uur – te laten afkoelen. In de koelkast is het daarna 2 dagen houdbaar, ingevroren 2 maanden. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten. Ook handig: noteer wat er in het bakje zit.
Ga je de stamppot opwarmen? Doe dat dan door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het is het allerlekkerst om stamppot nog even op te bakken in een koekenpan. Met de leftoverskun je trouwens ook kroketjes maken. Lekker!
Stamppot kan een gezonde keuze zijn… Maar een bewuste ingrediëntkeuze is nodig. Groente en aardappel vallen in de schijf van vijf en maken dus een verantwoorde basis.
Boter, rookworst en spekjes zijn bijna niet weg te denken, maar bevatten veel verzadigde vetten (en zout), dus kun je beter achterwege laten. De aardappelpuree kun je bijvoorbeeld smeuïger maken met behulp van magere melk en extra kookvocht in plaats van boter. En onbewerkt mager vlees is een betere optie, zoals in deze spinaziestamppot met tartaarballen.
Wat eten we vandaag? Lekkere Hollandse winterkost: Boerenkool stamppot met worst! Lekker makkelijk, met maar 5 ingrediënten en perfect comfort food op grijze, koude winterdagen. Kook de aardappelen en boerenkool, stamp ze en serveer met warme worst en een flinke lik honingmosterd. Simpeler kan het niet!
Boerenkool, aardappelen en worst bereiden
Schil 1 ½ kg iets kruimige aardappelen ...
00:20
Stamppotten A-Z
Aantal personen
750 gram zoete aardappelen | |
250 gram kruimige aardappelen | |
125 gram chavroux frais nature 45+ kaas | |
50 gram ongezouten walnoten | |
1 eetlepel traditionele olijfolie | |
2 theelepel Euroma Original spices by Jonnie Boer Vadouvan | |
800 gram koelverse gesneden prei |
pureestamper
Schil alle aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ca. 4 cm. Kook in ca. 20 min gaar. Snijd ondertussen de geitenkaas in stukjes. Hak de walnoten grof.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de vadouvan op laag vuur 2 min. Zet het vuur middelhoog en roerbak de prei 5 min. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de prei toe en schep om.
Haal de pan van het vuur en roer de helft van de geitenkaas door de stamppot. Bestrooi met de walnoten en de rest van de geitenkaas.