Breng in een pan azijn aan de kook en los de suiker erin op. Snipper de ui en snijd de schone pompoen in blokjes. Schep naar smaak mosterd, gemberpoeder, uisnippers, pompoenblokjes, rozijnen en zout door de azijn. Laat de pompoen ca. 1 uur zachtjes op laag vuur koken tot het geheel enigszins bindt. Druk de pompoen eventueel met een vork to grove moes. Laat daarna afkoelen. Snijd de winterpeen in grove plakken, en de ui, knolselderij en prei in stukken en pel de knoflook. Fruit in een grote braadpan (waarin de kip past) de winterpeen, ui, prei, knolselderij en knoflook 5 min in olie. Leg de kip in de pan met groenten en voeg zoveel kokend water toe dat de kip net onder staat. Hak de peterselie grof. Doe naar smaak peterselie, laurierblad, peperkorrels en zout in de pan. Houd het kookvocht op laag vuur net onder het kooppunt (het mag niet borrelen). Pocheer de kip - zonder deksel op de pan in ca. 1 1/2 uur. Bereid een half uur voor het einde van de gaartijd van de kip (of na 1 uur) de garnituur. Smelt in een pan de crème fraîche. Haal de blaadjes witlof los, snijd in vieren en schep ze door de warme room. Smoor afgedekt in 15 min. op matig vuur. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de kastanjechampignons en oesterzwammen in plakjes of reepjes. Verhit in een wok of grote koekenpan olie en roerbak de paddenstoelen in 3 min. Breng op smaak met peper en zout. Neem de kip uit de pan, leg op een schaal en snijd aan. Serveer de paddenstoelen, witlof en pompoenchutney als garnituur bij kip.
Gepocheerde kip met paddestoelen
- combinatietipLekker met gnocchi.
- algemeenDick Soek kookt zoveel mogelijk met biologische producten. Veel ingrediënten zijn ook verkrijgbaar van AH Biologisch.
- algemeenDe kip kan ook als 'pot au feu' worden geserveerd: pocheervocht op smaak brengen en in vier borden laagje scheppen. Kip en groentegarnituur erover verdelen. Chutney op kip scheppen.
- algemeenMaak gerust meer pompoenchutney, in de koelkast blijft het nog weken goed.
Gepocheerde kip met paddestoelen
hoofdgerecht
4 personen
455 kcal
1 uur bereiden
1 uur 30 min. wachten
Aan de slag
Breng in een pan azijn aan de kook en los de suiker erin op. Snipper de ui en snijd de schone pompoen in blokjes. Schep naar smaak mosterd, gemberpoeder, uisnippers, pompoenblokjes, rozijnen en zout door de azijn. Laat de pompoen ca. 1 uur zachtjes op laag vuur koken tot het geheel enigszins bindt. Druk de pompoen eventueel met een vork to grove moes. Laat daarna afkoelen. Snijd de winterpeen in grove plakken, en de ui, knolselderij en prei in stukken en pel de knoflook. Fruit in een grote braadpan (waarin de kip past) de winterpeen, ui, prei, knolselderij en knoflook 5 min in olie. Leg de kip in de pan met groenten en voeg zoveel kokend water toe dat de kip net onder staat. Hak de peterselie grof. Doe naar smaak peterselie, laurierblad, peperkorrels en zout in de pan. Houd het kookvocht op laag vuur net onder het kooppunt (het mag niet borrelen). Pocheer de kip - zonder deksel op de pan in ca. 1 1/2 uur. Bereid een half uur voor het einde van de gaartijd van de kip (of na 1 uur) de garnituur. Smelt in een pan de crème fraîche. Haal de blaadjes witlof los, snijd in vieren en schep ze door de warme room. Smoor afgedekt in 15 min. op matig vuur. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de kastanjechampignons en oesterzwammen in plakjes of reepjes. Verhit in een wok of grote koekenpan olie en roerbak de paddenstoelen in 3 min. Breng op smaak met peper en zout. Neem de kip uit de pan, leg op een schaal en snijd aan. Serveer de paddenstoelen, witlof en pompoenchutney als garnituur bij kip.
combinatietip:Lekker met gnocchi.
algemeen:Dick Soek kookt zoveel mogelijk met biologische producten. Veel ingrediënten zijn ook verkrijgbaar van AH Biologisch.
algemeen:De kip kan ook als 'pot au feu' worden geserveerd: pocheervocht op smaak brengen en in vier borden laagje scheppen. Kip en groentegarnituur erover verdelen. Chutney op kip scheppen.
algemeen:Maak gerust meer pompoenchutney, in de koelkast blijft het nog weken goed.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande2
Ingrediënten
250 ml witte wijnazijn
50 g kristalsuiker
2 uien
500 g verse pompoen
2 el Franse mosterd
½ tl gemalen gember
50 g blanke rozijnen
1 winterpeen
¼ knolselderij
1 prei
3 tenen knoflook
5 el traditionele olijfolie
1 hele kip
30 g verse peterselie
1 gedroogde laurierblaadjes
10 peperkorrels
125 ml crème fraîche
4 struiken witlof
250 g kastanjechampignons
150 g oesterzwammen